Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Koronakrisa

Duket for dansk oppvask

Uro rundt Danmarks koronalinje

Partier vil granske forløpet til regjeringens «lockdown»

HADDE DETTE VÆRT NOK? Statsminister Mette Frederiksen sa det var helsemyndighetenes anbefaling å stenge store deler av Danmark. Men Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut anbefalte aldri «lockdown». FOTO: HENNING BAGGER/AP, NTB SCANPIX Henning Bagger

– Vi skal heller handle i dag enn å angre i morgen. Vi skal sette [innsatser] inn der det virker, hvor smitten spres mest. Det er der hvor mange mennesker er samlet. Daginstitusjoner, skoler, utdannelsesinstitusjoner. Aktivitetstilbud, arrangementer. I kollektivtrafikken, sa en alvorstynget statsminister Mette Frederiksen 11. mars.

Det fantes en allmenn smittespredning av koronavirus i Danmark, og landet måtte unngå at mange ble «smittet på en gang, slik som i Italia».

– Derfor er myndighetenes anbefaling at vi lukker ned for all unødvendig aktivitet på de områder i en periode, sa statsministeren og henviste flere ganger i talen til landets helsefaglige myndigheter.

I dagene som fulgte, stengte barnehager og skoler samtidig med store deler av det danske samfunnet.

Vind i seilene

Frederiksen har hatt medvind etter sin resolutte stenging. I løpet av to måneder med omfattende koronaspredning har sosialdemokratene steget 7,3 prosentpoeng på meningsmålingene og fått en kvart million nye velgere, meldte det politiske nettstedet Altinget 5. mai.

«Det er som om Mette Frederiksen er skapt til den slags kriser. Hennes likeframme stil og rolige utstråling gir hennes en samlende rolle, som en statsleder skal ha her. (...) Under koronakrisa kan Mette Frederiksen bruke alle sine talenter», skreiv Altingets politiske kommentator Erik Holstein i april.

Danmark har hatt suksess med å begrense smittespredningen kraftig. Og selv om det ikke har hersket tvil om at det er statsministeren med sin ettpartiregjering som har holdt i taktpinnen, har det vært brei enighet i Folketinget om ulike politiske forlik og økonomiske redningspakker under krisa.

Strid om myndighetsråd

Nå brygger det derimot opp til politisk storm.

Torsdag avslørte Jyllands-Posten at statsministeren ikke hadde helsefaglige myndigheter i ryggen da regjeringen bestemte at Danmark skulle gå i «lockdown».

Ifølge Jyllands-Postens gjennomgang av flere dokumenter rådet aldri helsemyndighetene til å stenge skoler, og institusjoner og avlyse arrangementer. Sundhedsstyrelsen (tilsvarende FHI) og Statens Serums Institut listet opp fire, breie råd, ifølge Politiken:

  • Håndsprit i offentlige rom og innsats på hånd- og hostehygiene.
  • Redusere sosial kontakt ved å oppfordre til hjemmekontor og til å unngå kollektivtransport i rushtida.
  • Beskytte eldre og sårbare.
  • Teste alvorlig syke. ■ Utbredt testing av ansatte i helsesektoren og eldreomsorgen, samt deres familiemedlemmer med koronasymptomer.

Krever svar

Da Klassekampen gikk i trykken, jaktet danske medier på et svar fra Fredriksen. Til Politiken holdt hun fast ved at regjeringens beslutning var basert på råd fra «en brei myndighetsgruppe».

Det er ikke svar godt nok for resten av Folketinget: Det konservative opposisjonspartiet Venstre krever en høring, og sentrumspartiet Radikale Venstre vil at en uavhengig ekspertgruppe skal se på saken.

Enhedslisten kaller forløpet for «dypt problematisk», ifølge Politiken.

– Det virker nå klart at stengingen av samfunnet ikke bare var basert på helsefaglige råd, men politisk bestemt, sier Redington, politisk kommentator i avisa, til Klassekampen.

– Det har konsekvenser ikke bare for om en så voldsom stenging var nødvendig, men også for de mange lovene som ble hastevedtatt med store innskrenkninger for borgernes frihet, sier han.

Frustrasjon

Redington har en fortid som politisk rådgiver for Danmarks forrige sosialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, og som redaktør for Weekendavisen. Han mener partier både til høyre og venstre for regjeringen har følt seg ekskludert under koronakrisa og at frustrasjonen har vokst.

– At det skapes et flertall for dette, er ikke heldig for regjeringen. Men det er et eksempel at de andre partiene føler seg dårlig behandlet. Statsministeren har sittet på all informasjon og informert de andre etter at beslutninger er tatt, sier Redington.

Så langt har Frederiksen hatt folket i ryggen under koronakrisa. Men nå utfordres statsministeren av at uenighetene mellom regjeringen og helsemyndighetene som har pågått i kulissene, bobler opp til overflata, mener Redington.

– Grunnleggende sett har statsministeren har stor oppbakking for tiltakene. Smitten er blitt holdt under kontroll. Men framover kan dette utfordre hennes troverdighet.