Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Analyse

Spår ny nedgang i oljeprisen

USA vil blande seg inn i konflikten mellom Russland og Saudi-Arabia.

Den globale koronapandemien har ført til fall i det globale oljeforbruket.

Etterspørselen etter olje kan falle med fem millioner fat om dagen i april, anslår Torbjörn Törnqvist, grunnlegger av og administrerende direktør i oljehandelselskapet Gunvor Group, registrert på Kypros. Det tilsvarer omtrent fem prosent av den globale etterspørselen under normale omstendigheter.

Fallet skjer samtidig med at Saudi-Arabia øker produksjonen med 20–25 prosent, til over tolv millioner fat per dag, mens Russland og Emiratene skrur opp pumpene.

Dette vil øke overproduksjonen til minst åtte millioner fat om dagen – eller atskillig mer. Risikoanalysefirmaet Eurasia Group mener den globale etterspørselen kan falle med hele 25 millioner fat.

Landene fyller dermed opp lagrene med billig olje. Oljehandlerne varsler at det er bare uker til de er fulle. Trolig vil det ta lang tid å reise seg igjen etter krisa, og bransjen venter nye oljeprisfall dersom Saudi-Arabia og Russland ikke blir enige om pris og produksjonsmengde.

Allerede før koronaviruset bredte seg, var oljeproduksjonen for høy på grunn av nedgangen i handelen, som skyldtes konflikten mellom USA og Kina, samt generelle nedgangstegn.

FALL: Børsen har stupt i Midtøsten etter koronavirus, nedgang i oljeetterspørsel og at Opec ikke lyktes med å få allierte til å produksjonskutt. FOTO: KAMRAN JEBREILI, AP/NTB SCANPIX Kamran Jebreili

Nå skyller også de økonomiske virkningene av pandemien inn over oljekonflikten mellom Saudi-Arabia og Russland – med USAs skiferolje-boom som den nye faktoren.

USA har blitt verdens største produsent og økt sin andel av verdensproduksjonen fra vel 6 prosent i 2011 til over 12 prosent i fjor. Landets boom er en vesentlig grunn til at den tre år lange overenskomsten mellom Saudi-Arabia og Russland, eller Opec, som består av oljekartellets medlemmer og Russland, Kasakhstan og Aserbajdsjan, røyk på siste toppmøte i Wien 7. mars.

Russland avslo Saudi-Arabias krav om å kutte produksjonen for Opec med nær fire prosent som følge av fallet i luftfart og transport. Det hadde sendt oljeprisen ned med rundt en tredel fra januar, til cirka 45 dollar fatet.

Markedet kjøpte ikke Opecs tydelig annonserte forslag om å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat i tre måneder. Dette gjorde heller ikke Russland da Saudi-Arabias energiminister, prins Abdullah bin Salman, la fram sitt ultimatum om mer langvarige kutt.

Etter det har koronaviruset spredt seg radikalt. Ikke minst har pandemien truffet økonomien.

«Allerede før koronaviruset var oljeproduksjonen for høy på grunn av nedgangen i handelen»

I forrige uke varslet president Donald Trump at USA vil blande seg inn i markedsandelskrigen mellom Saudi- Arabia og Russland når det passer.

Foreløpig er lave olje- og bensinpriser bra for industrien og forbrukere, selv om prisen på West Texas Intermediate-olja (WTI, råolje fra USA) er langt under break-even for skiferoljeselskapene, investorer og bankene som sitter på store lån.

Her er spennet fra 40 til 55 dollar fatet.

Oljeprisene er i dag de laveste på tjue år. I 2018 og 2019 lå prisen på 65–70 dollar fatet. Nå ligger nordsjøolja på 27–28 dollar, mens WTI-olja ligger på 23–24 dollar.

Selskapene innen skiferolje er ikke i stand til å gjennomføre de samme kostnadsreduksjonene som under nedgangen i 2014. Trumps vage antydninger om å finne «en form for mellomposisjon» mellom Saudi-Arabia og Russland har heller ikke gitt noen løft på børsen.

Ifølge Reuters var Trump på tråden med Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman, den 9. mars. Wall Street Journal skriver at USA gjerne vil at Saudi-Arabia skrur igjen kranene, reduserer produksjonen og vurderer trusler om sanksjoner for å få Russland til å gjøre det samme.

Disse vil i så fall komme i tillegg til sanksjonene som USA allerede har innført mot den russiske gassrørledningen Nord Stream 2 til Tyskland og oljeselskapet Rosneft, for å markedsføre olje fra Venezuela.

Russland og Saudi-Arabia har felles interesse av å ramme USAs olje- og gassproduksjon. Med dette vil de slå tilbake mot Trumps politikk for «energidominans» rettet mot Europa og Asia.