Du kan bla til neste sideBla med piltastene

100 ÅR PÅ SVALBARD

Tautrekking om traktaten

SVERDDANS OM SVALBARD: 8. februar 1920 ble Svalbardtraktaten inngått, og Norge overtok Svalbard da den trådte i kraft. Her er et bilde tatt i 1928 i Longyearbyen, som statseide Store Norske Kulkompani drev som «company town», blant annet for å holde norske interesser i hevd. FOTO: ANDERS BEER WILSE/NASJONALBIBLIOTEKET

For hundre år siden fikk Norge herredømme over Svalbard fordi vi var et lite, ubetydelig land. Det irriterer russerne den dag i dag.

Høsten 1944 ble daværende utenriksminister Trygve Lie innkalt til Kreml. Den mektige sovjetiske utenriksministeren Vjatsjeslav Molotov hadde ett budskap: Vi skroter Svalbardtraktaten. Han minnet Lie om at Sovjet hadde lidt store tap i kamp mot tyskerne for å frigi Finnmark. Nå var det tid for å gjøre opp. Han krevde at Bjørnøya skulle bli sovjetisk eiendom, og at Svalbard kunne deles mellom Norge og Sovjetunionen. Lie forholdt seg musestille, den kalde krigen tok til, og det gikk mange år før temaet kom opp igjen. Traktaten Molotov ville skrote, ble undertegnet av åtte land 9. februar 1920, blant dem USA. Sovjetunionen undertegnet i 1924, og per i dag er det 44 traktatland.

Kilder: «Norsk polarhistorie» av Einar-Arne Drivenes og Harald Dag Jølle, «Svalbards historie» av Thor B. Arlov og Norsk Polarinstitutt.