Tidligere denne måneden ble «klimabrøl» kåret til årets ord 2019 av Språkrådet. Nå har rådets svenske ekvivalent løftet fram de mest interessante nyordene i Sverige i år, og ikke overraskende handler også mange av dem om klima. På lista finner vi dystre artdöden («den storskaliga utplåningen av djur- og växarter under människans tidsålder») og klimatnödläge («tilstand som kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringar»). Men også håpefulle ord som klimatstrejk og Gretaeffekten har kommet med i oversikten.
Fjorårets mest omtalte svenske nyord, flygskam (som også er eksportert til en rekke andre språk), ser ut til å ha gitt opphav til to nye begreper på årets liste: smygflyga og tågskryta. Det første ordet viser til det å bruke fly som framkostmiddel uten å fortelle om det, mens det andre betyr å skryte av å reise med tog (i stedet for fly).
Ellers er mye av lista farget av et mørkt syn på samtida, les: hybridkrig og popcornhjärna. Men et japansk henteord redder dagen: ikigai (opplevelsen av at tilværelsen er meningsfull). Vi får kjempe på i 2020.
Rettelse
Retting
På navnesida i går siterte vi forfatter Vidar Kvalshaug på at ikke alle Ari Behns noveller «er like tilgjengelige lenger». Dette er ikke riktig. Alle Behns utgivelser på Kolon forlag er fortsatt i salg, herunder de tre novellesamlingene «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen». Vi beklager. Red.
Internasjonalen
WILL OLIVER
INTERNASJONALEN: Ingen bøker har solgt mer i USA det siste tiåret enn «Fifty Shades»-trilogien til E.L. James, skriver Publishers Weekly. Bøkene «50 Shades of Grey», «Fifty Shades Darker» og «Fifty Shades Free» ligger på henholdsvis første, andre og tredje plass på 2010-tallets bestselgerliste. Til sammen har bøkene solgt i 35 millioner eksemplarer i USA. På fjerdeplass ligger ungdomsboka «The Hunger Games» av Suzanne Collins. BW
Kunståret
DET BESTE FRA KUNSTÅRET
Til sammen har de anmeldt over 100 utstillinger i 2019. Klassekampens kunstkritikere peker på høydepunkter.
Kåre Bulie, Øivind Storm Bjerke (tekst), Tommy Olsson og Line Ulekleiv
FRI FOR KLISJEER: Siden Shwan Dier Qaradakis utstilling «The Golden Wish» står helt til mai 2020, kan den teoretisk sett bli årets beste utstilling neste år også, skriver Tommy Olsson.
FOTO: INTERKULTURELT MUSEUM
«Kystverket»
Mari Slaattelid, Bergen Kunsthall
Noen kunstnere arbeider grunnleggende sett med det samme prosjektet livet gjennom. Norske Mari Slaattelid er – tilsynelatende – ikke en av dem. Hennes maleriske virke er så variert at det i usedvanlig høy grad er vanskelig å peke på én motivkrets som typisk for henne. I år fikk Slaattelid, meget velfortjent, æren av å være festspillutstiller. I Bergen Kunsthalls elegante rom, under tittelen «Kystverket», dominerte nye serier av fotobaserte malerier hvis utgangspunkt er en mann som arbeider på en lanterne i det norske kystlandskapet. Som jeg skrev da jeg anmeldte utstillingen, er imidlertid seriebegrepet i dette tilfellet mindre treffende enn det kan høres ut som: Variasjonen i fargebruk, malemåte og abstraksjonsgrad var så slående at bildene likevel fremstod som individuelle bidrag.
Mannen i lanternen plasserte hun i selskap med andre motiver, både beslektede og radikalt ulike. Til felles har de at de er del av Slaattelids utforskning av maleriet. I så måte har kunstneren gjennom alle år arbeidet på det samme prosjektet.
Slaattelids verk demonstrerer at skillet mellom såkalt ekspressivt og såkalt konseptuelt maleri er mindre skarpt enn man ofte kan få inntrykk av: Kunsten hennes har anstrøk av det romantiske og frodige på samme tid som den er intellektuelt stimulerende og utpreget selvbevisst. Den er både tradisjonell og samtidig. Den lar dessuten betrakteren gjøre seg sine egne refleksjoner heller enn å fortelle hva vedkommende bør tenke og mene.
«Kystverket» føyer seg inn i et livsverk som etterlater meg med like deler glede og respekt.
Kåre Bulie
«The Golden Wish»
Shwan Dler Qaradaki, Interkulturelt museum, Oslo
Noen utstillinger står lenger enn andre, og denne – som jeg spontant tenker på som årets beste – står helt til mai 2020, og kan teoretisk sett ende opp med også å være neste års beste utstilling. Shwan Dler Qaradaki er en av heller kunstnere som er kapabel til å basere arbeidet sitt i flyktningproblematikk og asylpolitikk, uten å bli forutsigbart korrekt, eller å ende opp med et endimensjonalt og lamt pedagogisk resultat. Noe av det kan skyldes førstehåndserfaringen med flukt – Qaradaki kom til Norge som politisk flyktning fra irakiske Kurdistan i 1999 – men i alt vesentlighet er det en effekt av de evner han besitter som billedkunstner.
TRADISJONELL OG SAMTIDIG: Marit Slaattelids «Kystverket» etterlot Kåre Bulie med like deler glede og respekt.
FOTO: KODE BERGEN
«The Golden Wish» har en tilnærmet virtuos omgang med ymse virkemidler. Fra tusjtegninger til videoprojeksjon, og med utgangspunkt i den danske «smykkeloven» – et med rette omdiskutert vedtak som gir myndighetene rett til å strippe flyktninger for verdisaker for å finansiere deres opphold i landet – markerer Qaradaki ettertrykkelig realitetene i flyktningleirens utmattelse og asylmottakets systematiske fornedrelse, uten å noen gang komme i nærheten av klisjeene. Han mister heller aldri fokus på det som er en kunstners faktiske mandat: Å formidle det vi ikke vet at vi vet, og åpne for flere perspektiver heller enn å lukke for de man ikke liker.
Fyren er en jævla gave til den norske kunstoffentligheten – gi ham statsstipend eller noe.
Tommy Olsson
«The Great Monster Dada Show»
Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden
Selv om innpakningen er påfallende sedat, som en stiv, pen dress presset på en vaskeekte rebell, skal man være temmelig blasert for å møte denne utstillingen med desinteresse. Utstillingen, som står ut januar, må definitivt oppleves: Avantgarden som antikunst i sin reneste opprinnelse. Her er en bred vifte av sentrale kunstnere og verk, nå ikoniske og paradoksalt museumsvennlige.
Dadabevegelsen oppsto i de rykende ruinene fra første verdenskrig, med dannelsen av Cabaret Voltaire i Zürich i 1916 som startpunkt.
Parallelle gnister oppsto i Berlin og Paris, og fortsatt summer bivirkningene.
Som historisk gjennomgang er utstillingen grundig og oversiktlig, men de velordnede kategoriene demper i en viss grad følelsen av dadas desperasjon. Dens virkehistorie i samtiden handler visselig om mer enn det rent performative.
REVNENDE: Hannah Höchs kollasjer i Henie Onstad kunstsenters dada-utstilling er vel verdt å få med seg.
FOTO: HENIE ONSTAD KUNSTSENTER
Men, uten å lete altfor lenge, finner du den anarkistiske spøken (og alvoret) i verkene selv, som ikke bukker under for Snöhettas høstsombre toner og de lite ansporende følgetekstene.
Dadakunsten må få rom til å gestikulere og rase med sine markante og informerte absurditeter. Med sine 43 kunstnere og bråte av verk rommer utstillingen gull så det holder, og det utløser glimt av indre jubel. Foruten opplagte emblemer som Man Ray og Marcel Duchamp, se (særlig) Hannah Höchs revnende collager, Max Ernst omstokking av blikkets klisjeer, Tristan Tzaras lekende forhandlinger med ord og Marcel Jankos forvridde maske. Dette er en historisk kunst som samtidig som den trekker seg unna, truer med å klabbe til deg.
Ved utgangen av året har vi nok en gang fått demonstrert at gamle forestillinger om det gode håndverket har utspilt sin rolle i den mest avanserte samtidskunsten. Pensel og lerret er erstattet av gaffateip og en banan. Men fortsatt skapes kunst som imponerer i både teknikk, symbolspråk og referanser til kunsthistorien. Den av årets utstillinger som kanskje har gjort sterkest inntrykk på meg, var Sverre Bjertnes’ retrospektive utstilling på Haugar: Et barokt overflødighetshorn spredt over to etasjer og en borggård, der Bjertnes brettet ut alle sider av sitt mangefasetterte kunstnerskap.
Utstillingen ble innledet med scenografiske elementer i konstruktivistisk stil laget til et nytt teaterstykke av Arne Lygre. Videre ble vi kjent med den unge Nedrum-eleven, som raskt distanserte seg fra mesteren og gikk sine egne veier. Som moden kunstner har Bjertnes bearbeidet inntrykk på tvers av tidsaldre og stilarter – fratrenessansekunstnere som Leonardo DaVinci til modernister som Picasso, Weidemann og Bjarne Melgaard.
Siden verkene er gjort i tradisjonelle teknikker, er det lett å overse at han siterer andre kunstnere. Resirkuleringen av stil og symboler hviler på moderne reproduksjonsmedier, og kunsthistoriens ustoppelig bildeflom overføres til gamle teknikker: Gjennomarbeidede tegninger, utpenslede malerier og skulpturer modellert i leire og støpt i bronse.
Ved å blande gammelt og nytt, internasjonalt og norsk, tydeliggjør Bjertnes en ambisjon om å skape en plass for seg selv innenfor tradisjonen. Men prestisjen ligger ikke i å gjenta gamle mestre. Utstillingens styrke hviler på at Bjertnes er oppmerksom på at kravet til originalitet er den tydeligste indikasjon på kvalitet i et moderne verk. De voldsomme kontrastene i utstillingen i pekte på behovet for brudd og friksjon. Det var avgjørende for at utstillingen fikk relevans for den som vil identifisere seg med det nye, framfor å trekke seg tilbake og konstatere at alt var bedre før.
Øivind Storm Bjerke
Strømming
Budbringeren
Både animasjon og standupshow er familievennlig i tv-julen.
Jon Hagene
POSTMANNEN SOM HJALP JULENISSEN: Jesper (Jason Schwartzman) går ut fra postskolen som klassens dårligste elev, men da han blir stasjonert nord for Polarsirkelen, møter han snekkeren Klaus (J.K. Simmons) og får uventet store oppgaver. FOTO: NETFLIX
Juletid er gavetid, stressetid, ribbetid, febertid, masetid, krangletid og kosetid. Og for en hel del mennesker betyr dette at julen også er tv-tid. Eller «strømme-tid», snarere.
Netflix har lagt ut et vell av juleprodukt (filmer, serier, standupshow og annet), og noen av dem er verd å bruke romjulen på.
«Klaus» av Sergio Pablos og Carlos Martinez Lopez er en god, gammeldags og likevel splitter ny og sprell levende animasjonsfilm for hele familien. Den forteller historien om hvordan julenissen begynte å dele ut gaver til små barn på julaften, via et merkelig vennskap med en unnasluntrende postfunksjonær. Originalversjonen (som er tekstet på norsk) kan skilte med topp skuespillerstemmer av blant andre Jason Schwartzman, J.K. Simmons og Rachida Jones, i tillegg til en leken intrige og masser av god stemning.
«Let it Snow» av Luke Snellin, med Isabela Merced, Shameik Moore, Odeya Rush, Liv Hewson, Mitchell Hope, er en genuint sjarmerende – men overhodet ikke utfordrende, det må sies – romantisk tenåringskomedie. Smart sjangerblanding, et par originale ideer og et trivelig plott som gir alle involverte nøyaktig det de fortjener. Neppe noe for hele familien, men for romantisk orienterte tenåringer i alle aldre sikrer den topp stemning. Fin-fin håndtering av famlende kjærlighet av alle slag byr den også på.
«Vitsene er dårlige, alle snakker kjempehøyt og Dennis Quaid er så karikert (og plastisk operert) at det er nesten ikke til å tro»
Selv den heldigste, med den beste familie og de fineste slektninger på besøk, kan trenge en oppmuntring nå og da – for eksempel i form av en times høykvalitets-standup. Et av de nyeste showene på Netflix, er Mike Birbiglias «The New One». (Han har også to eldre show tilgjengelig på Netflix, så om du har nok tid, legg også dem inn i kjøreplanen.)
Noe av det kjekke ved Birbiglias’ show er at de inneholder minimalt med banning (og den ene gangen slikt forekommer, er i en veldig morsom historie om en gang det virkelig, virkelig ikke passet – så gikk det så galt at han plumpet ut med ett stygt ord) og få eller ingen «upassende» tema.
Og når vi først er inne på «moro som passer for hele familien», er det vanskelig å komme utenom John Mulaney – også han med to (dog ikke helt nye) show på Netflix, og også han uten slemme ord eller stygg tematikk. (Hans historie om moren, faren og Bill Clinton – pluss hans tanker om Donald Trump – er alene verdt tiden.)
For øvrig skilter Netflix med juleklisseklassikeren «The Holiday» (Kate Winslet, Jude Law, Jack Black og Cameron Diaz) – samt «Love Actually». Greie saker om man er i det humøret, skulle vi tro. Men det som ikke er greie saker, uansett hvordan man vrir og vender på det, er «Merry Happy Whatever». Vitsene er dårlige, alle snakker kjempehøyt og Dennis Quaid er så karikert (og plastisk operert) at det er nesten ikke til å tro.
Søker man på «Christmas» eller «Jul» på HBO, dukker også «A Christmas Carol» opp. Kun første episode av miniserien var tilgjengelig da dette ble skrevet. Den er splitter ny og visstnok en veldig mørk versjon av Dickens’ juleklassiker.