Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Strømming

Budbringeren

Både animasjon og standupshow er familievennlig i tv-julen.

POSTMANNEN SOM HJALP JULENISSEN: Jesper (Jason Schwartzman) går ut fra postskolen som klassens dårligste elev, men da han blir stasjonert nord for Polarsirkelen, møter han snekkeren Klaus (J.K. Simmons) og får uventet store oppgaver. FOTO: NETFLIX

Juletid er gavetid, stressetid, ribbetid, febertid, masetid, krangletid og kosetid. Og for en hel del mennesker betyr dette at julen også er tv-tid. Eller «strømme-tid», snarere.

Netflix har lagt ut et vell av juleprodukt (filmer, serier, standupshow og annet), og noen av dem er verd å bruke romjulen på.

«Klaus» av Sergio Pablos og Carlos Martinez Lopez er en god, gammeldags og likevel splitter ny og sprell levende animasjonsfilm for hele familien. Den forteller historien om hvordan julenissen begynte å dele ut gaver til små barn på julaften, via et merkelig vennskap med en unnasluntrende postfunksjonær. Originalversjonen (som er tekstet på norsk) kan skilte med topp skuespillerstemmer av blant andre Jason Schwartzman, J.K. Simmons og Rachida Jones, i tillegg til en leken intrige og masser av god stemning.

«Let it Snow» av Luke Snellin, med Isabela Merced, Shameik Moore, Odeya Rush, Liv Hewson, Mitchell Hope, er en genuint sjarmerende – men overhodet ikke utfordrende, det må sies – romantisk tenåringskomedie. Smart sjangerblanding, et par originale ideer og et trivelig plott som gir alle involverte nøyaktig det de fortjener. Neppe noe for hele familien, men for romantisk orienterte tenåringer i alle aldre sikrer den topp stemning. Fin-fin håndtering av famlende kjærlighet av alle slag byr den også på.

«Vitsene er dårlige, alle snakker kjempehøyt og Dennis Quaid er så karikert (og plastisk operert) at det er nesten ikke til å tro»

Selv den heldigste, med den beste familie og de fineste slektninger på besøk, kan trenge en oppmuntring nå og da – for eksempel i form av en times høykvalitets-standup. Et av de nyeste showene på Netflix, er Mike Birbiglias «The New One». (Han har også to eldre show tilgjengelig på Netflix, så om du har nok tid, legg også dem inn i kjøreplanen.)

Noe av det kjekke ved Birbiglias’ show er at de inneholder minimalt med banning (og den ene gangen slikt forekommer, er i en veldig morsom historie om en gang det virkelig, virkelig ikke passet – så gikk det så galt at han plumpet ut med ett stygt ord) og få eller ingen «upassende» tema.

Og når vi først er inne på «moro som passer for hele familien», er det vanskelig å komme utenom John Mulaney – også han med to (dog ikke helt nye) show på Netflix, og også han uten slemme ord eller stygg tematikk. (Hans historie om moren, faren og Bill Clinton – pluss hans tanker om Donald Trump – er alene verdt tiden.)

For øvrig skilter Netflix med juleklisseklassikeren «The Holiday» (Kate Winslet, Jude Law, Jack Black og Cameron Diaz) – samt «Love Actually». Greie saker om man er i det humøret, skulle vi tro. Men det som ikke er greie saker, uansett hvordan man vrir og vender på det, er «Merry Happy Whatever». Vitsene er dårlige, alle snakker kjempehøyt og Dennis Quaid er så karikert (og plastisk operert) at det er nesten ikke til å tro.

Søker man på «Christmas» eller «Jul» på HBO, dukker også «A Christmas Carol» opp. Kun første episode av miniserien var tilgjengelig da dette ble skrevet. Den er splitter ny og visstnok en veldig mørk versjon av Dickens’ juleklassiker.