Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kringla HeimsinsMiddelalder

Krydder som lukter jul

Hva med en omelett med bacon og safran? I middelalderen ble eksotiske krydderblandinger ofte brukt til andre ting enn julekaker.

DELIKATESSE: Aller mest stas var det å spise kylling og hønsekjøtt til fest – og i kyllingrettene kom safranen virkelig til sin rett, skriver Marianne Vedeler. Her tilberedning av fjærfe i en utgave av Tacuinum Sanitatis fra Nord-Italia rundt år 1390. ILLUSTRASJON: ÖSTERREICHISCHE NATIONALBIBLIOTHEK

Lukten av kardemomme, kanel og ingefær gir mange av oss julestemning. I middelalderen ble disse krydderne brukt til helt andre ting enn julekaker. Eksotiske krydderblandinger var dyre ingredienser i fine sauser til kjøtt og fisk.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?