Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Med et hjerte for sosial reform

Hun ble introdusert for politikk av sin eldre bror, Otto Gohlke, gjennom sentrale verk som «Die Waffen nieder!» av den østerrikske pasifisten Bertha von Suttner, «Nobelprisens mor», og «Die Frau und der Sozialismus» av den ledende tyske sosialdemokraten August Bebel. I dag er det 100 år siden den tyske riksdagskvinnen Marie Juchacz (1879–1956), SPDs kvinnesekretær, grunnla den sosiale velferdsorganisasjonen Arbeiterwohlfahrt (Awo) i Berlin.

Sosialreformatoren Juchacz, født Gohlke i Landsberg an der Warthe, ble med i SPD i 1908 og ble i 1919 den første kvinnelige representanten som talte i parlamentet Reichstag som medlem av flertallfraksjonen til Friedrich Ebert under partisplitten i 1917. Awo oppsto av den massive nøden etter 1. verdenskrig med praktisk selvhjelp som sysselsetting i blant annet systuer og verksteder. Hun dro i gang lotteriet «Arbeiter-Wohlfahrtsmarken» for å finansiere virksomheten.

Juchacz

Ved Hitlers maktovertakelse i 1933 dro hun i eksil, via Paris til USA i 1941, hvor hun grunnla Workers’ Welfare Committee i 1945. Hun kom tilbake til Tyskland i 1949 som æresmedlem av Awo til hun døde i Düsseldorf i 1956.

Awo har i dag 330.000 medlemmer, med sete i Berlin. PMJ