Vi må eie vindkrafta!

«Naturressursene skal komme det norske folk til gode – ikke internasjonal storkapital i skatteparadis!» Dette skrev Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik etter avsløringene rundt Tellenes vindkraftverk i Rogaland. Vindparken eies gjennom flere selskaper i land med lite eller ingen skatt, blant annet en øy i Det karibiske hav, kunne TV 2 avsløre.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

UT: Regjeringen dropper EU i samfunnsfag. Her kunnskapsminister Jan Tore Sanner på Sofienberg skole. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

Regjeringen har vraket EU-undervisningen i samfunnsfag. Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet. Enten man er for eller mot norsk EU-medlemskap, må man være enige om at det er essensielt at befolkningen har kunnskap om vårt nåværende forhold til, og utvikling av, den europeiske unionen.

Tenk om

Tenk om vi levde i et samfunn der mange ikke fikk delta på lik linje med andre. Der noen ikke fikk komme inn på skoler, butikker, teater og museer. Der noen ikke fikk bestemme når de vil stå opp om morgenen og legge seg om kvelden. Der noen måtte velge mellom å ta seg en dusj om morgenen, eller å være med venner om kvelden. Der noen ikke fikk ta buss, tog eller trikk. Eller et samfunn der noen ikke fikk bestemme selv hva de vil fylle fritiden med, og hvor ofte de vil forlate hjemmet sitt. Og om de forlot hjemmet sitt, fikk de ikke lov til å krysse kommunegrensa. Tenk om vi levde i et samfunn der man har menneskerettigheter på papiret, men ikke i dagliglivet. Om man hadde rettigheter, men ikke fikk dem innfridd?

Du kan bla til neste sideBla med piltastene