Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Har du hørt den om svensken, frosken og ommøbleringen av Nasjonalmuseet som satte hele Kunst-Norge på hodet i 2006?

Fortida ligger rett foran oss

DØDSKYSS: Siden ingen hadde tuklet med Nasjonalgalleriets faste utstilling på flere tusen år, klikket det for mange da en svenske – Sune Nordgren – gjorde det. Her foran Frosken i 2005. FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX Erlend Aas

13 år seinere gjør det fortsatt fysisk vondt å tenke på hvor mye alle tapte på striden rundt Nasjonalmuseet og direktør Sune Nordgreen.

Ta en dato. 30. august 2006 klokka 19.00 satt jeg, som representant for Norsk Kritikerlag, i en lenestol på scenen til det da oppegående utestedet Mono. På den andre siden av et lite bord, i en annen lenestol, satt daværende direktør for Nasjonalmuseet, Sune Nordgren. Vi skulle etter planen ha en samtale om museumspolitikk, men premissene hadde forandret seg radikalt siden møtet ble avtalt – kun noen dager tidligere var det blitt kjent at Nordgren kom til å trekke seg fra stillingen som direktør for Nasjonalmuseet, og interessen var stor. Klaustrofobisk stor. Mono var stappfullt, og mange ble stående i bakgården og lytte til oss over lydanlegget.