Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Politi

Skyting pågår

Justisdepartementet avviser styret ved Politihøgskolen:

HARDT MOT HARDT: Sist uke møtte Klassekampen Hege Nilsen Barstad, Birgitte Ellefsen, Anders Lohne Lie, Joshua Marvle Phelps og Åsmund Birkeland – alle ansatte ved Politihøgskolen. De mener styret må trekke seg om departementet trumper gjennom sin avgjørelse.FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN Christopher Olssøn

Konflikten mellom regjeringen og Politihøgskolen eskalerer.

Det vekket oppsikt da skolestyret i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet 23. oktober meddelte at det «stiller seg undrende» til at departementet vil bestemme at en varslet reduksjon i antall politistudenter utelukkende skal tas i Oslo. Det er det opp til styret å bestemme, ble det påpekt i brevet, som ble avsluttet med en anklage om at regjeringen «direkte griper inn i styrets autonomi».

Klassekampen har fått tilgang til departementets svarbrev, som ble sendt sist fredag. Anklagen blir avvist.

– Ikke overraskende

I svarbrevet påpekes det at forskriften som regulerer ansvarsområdet til Politihøgskolens styre, også påpeker at skoledrifta skal skje innenfor «de rammer og mål som gis av overordnet myndighet».

Med andre ord mener departementet at politisk ledelse er i sin fulle rett til å bestemme hvordan politiutdanningen skal organiseres mellom studiestedene Oslo, Stavern og Bodø.

– Dette er ikke overraskende ut fra det Kallmyr svarte i Stortinget da Petter Eide tok opp saken. Sånn sett kunne vi ikke forvente noe annet. Vi setter nå vår lit til Stortinget, og noe mer kan vi egentlig ikke gjøre. Vi kan ikke endre justisministerens syn i denne saken. Det vi er opptatt av, er prinsippet om styrets autonomi. Og der er vi uenige med Kallmyr, sier nestleder i styret, Kari Toverud Jensen.

Hva styret skal være

Hun viser til et skriftlig spørsmål fra SV-representant Petter Eide som ble besvart av justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i starten av november. Konklusjonen var den samme som departementet nå har sendt til Politihøgskolen.

– Hvilke konsekvenser får dette nå?

– Det får styret diskutere først, jeg kan ikke forskuttere vårt svar på dette, sier Jensen og legger til:

– Men det er klart – vi ser alvorlig på dette.

Politiutdanningens organisering må være styrets anliggende – hvis ikke, er spørsmålet hva Politihøgskolens styre da skal være, mener hun.

– Dersom politisk ledelsen vil detaljstyre politiutdanningen på den måten det nå legges opp til – trengs det da et eget styre?

– Vel, det må man spørre seg om. Det er heller ikke noe jeg vil forskuttere, men det er en diskusjon styret må ta.

– Veldig alvorlig

En rekke ansatte ved Politihøgskolen gikk sist uke ut i Klassekampen og ga styret full støtte i striden mot departementet. Samtidig hadde de et klart budskap: Om styret overkjøres av departementet, bør styremedlemmene vurdere å trekke seg.

Jensen påpeker igjen at styret må få diskutere saken først. Men hun sier:

– Jeg har stor forståelse for de ansattes reaksjon, det må jeg virkelig si. Så må vi ta dette i fellesskap først. Jeg vil diskutere dette med både ansattrepresentanter og eksterne, og så må styret komme fram til hva resultatet blir. Men dette er jo veldig alvorlig.

Komiteen krever svar

Leder i justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), mener svaret fra justisministeren ikke er tilstrekkelig. Onsdag gikk det derfor et brev til statsråden der komiteen, som nå behandler budsjettforslaget for 2020, ber om å få forelagt de juridiske vurderingene som ligger til grunn for beslutningen.

– Det er problematisk for oss som beslutningstakere at vi ikke vet hvem som har rett, siden begge parter fortsatt står på sitt. Derfor er det tverrpolitisk enighet i komiteen om at vi sender dette brevet, sier hun.

Vågslid legger til:

– Aps løsning i denne saken er den beste: Å kutte ut kuttet. Dette kan radbrekke politiutdanningen. Det vil være litt av en jubileumsgave fra regjeringspartiene til Politihøgskolens 100-årsjubileum neste år.