Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattNesna

Feil om overtakelse

I Klassekampen 12. november skriver Arna Meisfjord om styret i Nord universitets vedtak om å avvikle studiested Nesna, og at undertegnede «har og hindra Universitetet i Tromsø i å utrede utdanningstilbodet på Nesna, slik Klassekampen har synt i fleire saker.» Dette er feil. UiT står fritt til å vurdere sin studiestedsstruktur og sitt utdanningstilbud. I et møte 29. oktober i år, referert blant annet av Helgelands Blad på nett 30. oktober, understreket UiT «at det aldri har vært aktuelt å ta over lokaler, ansatte eller virksomhet som Nord universitet har på Nesna.» Jeg skjønner at mange på Helgeland har fått et annet inntrykk, og det er derfor viktig at informasjonen vi formidler er sannferdig. Dette vet også Arna Meisfjord, for jeg har hatt flere møter med henne og senest 22. oktober diskuterte vi nettopp UiTs rolle.

UiT ble anmodet om å ikke tilspisse situasjonen ytterligere i en vanskelig situasjon for de ansatte, særlig ved studiested Nesna, og for administrasjonen ved Nord universitet både før og etter at styret bestemte seg for å legge ned sin campus på Nesna. Slik situasjonen var, ba vi UiT ta et skritt tilbake.

Det er bra at UiT vil se på muligheten for å kunne tilby desentraliserte utdanninger flere steder. Senest i budsjettforslaget for 2020 har jeg understreket behovet for desentraliserte utdanninger og satt av penger og studieplasser til det. Vi trenger flere tilbud i distriktene, og det er bra at både UiT og Nord vurderer slike løsninger både på Helgeland og på steder uten campus.

Beslutningen til styret ved Nord universitet har stor betydning, særlig for Nesna og de som bor der. Jeg har stor forståelse for at det er motstand, frustrasjon, sinne og skuffelse. Samtidig har et bredt flertall på Stortinget, både da Universitets- og høgskoleloven ble vedtatt i 2005 og da Strukturmeldingen ble behandlet i 2015, gitt uttrykk for at styrene skal ha dette ansvaret.