Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattBarns rettigheter

Barn må kunne si ifra når rettigheter brytes!

I dag fyller barnekonvensjonen 30 år og barns rettigheter har heldigvis blitt styrket siden våre fire land ratifiserte barnekonvensjonen. Til tross for det brytes barns rettigheter hver dag, og barnas kunnskap om egne rettigheter er lav. Det er et tydelig tegn på at vi har langt igjen.

Neste steg på veien mot bedre rettigheter for barn, må derfor å være at alle land som har ratifisert barnekonvensjonen også ratifiserer den tredje tilleggsprotokollen og oppretter både lokale og nasjonale klageinstanser for barn. Barn har i dag vanskeligheter med å søke oppreisning når deres rettigheter blir brutt. Det er derfor behov for instanser barn kan henvende seg til, noe som er spesielt tilpasset barn.

Vi kan ikke fortsette å ha mangelfulle systemer som ikke tar barns rettigheter på alvor. I tillegg til den enkeltes rett til å klage, vil en slik instans oppfylle en bredere sosial funksjon: Å høre barns klager er viktig for å utvikle vårt felles samfunn. Hvis vi ikke vet hvor manglene finnes, sett fra barnas perspektiv, risikerer samfunnet å tildele ressurser feil eller på annen måte ikke oppfylle løftene vi forpliktet oss til når vi ratifiserte barnekonvensjonen.

I de nordiske landene har Finland og Danmark ratifisert tilleggsprotokollen, mens Norge og Sverige har unnlatt å gjøre det. Den tredje tilleggsprotokollen styrker ikke bare gjennomføringen av barnekonvensjonen, men lar også barn sende inn klager til FNs barnekomité, noe som også styrker barnets status som borger og rettighetsbærer. Men for barn er ikke FN en åpenbar institusjon å henvende seg til, og derfor er det så viktig at hvert land også har klagemekanismer på både lokalt og nasjonalt nivå. Jo flere land som ratifiserer den tredje tilleggsprotokollen, jo sterkere står den internasjonale avtalen og systemet den bygger på.

Barnekonvensjonen er et fantastisk dokument som har hatt større innvirkning enn mange av de andre konvensjonene. Men for at rettighetene i barnekonvensjonen skal fungere, må det være en mulighet for barna å også hevde sin rett når den blir krenket av forskjellige grunner. Det kan se ut som det allerede er nok organer: sosiale tjenester, politi og andre, men hvis barn ikke får den hjelpen de trenger av staten, må det finnes en egen instans de kan klage dem inn til. Intensjonen med barnekonvensjonen blir avvist dersom barn som rettighetssubjekter ikke blir respektert.

Barn er en marginalisert gruppe i samfunnet, hvis vi utelukker deres evne til å klage når rettighetene krenkes, vil deres stilling forbli uten status, innflytelse og makt over seg selv. Det er på tide at alle regjeringer bekrefter at forpliktelsen til barns rettigheter ivaretas.