Flere har dratt til USA for å spille konserter uten arbeidsvisum. Støtteorgan vurderer å innføre visumkrav:

Ble arrestert og utvist

VERDENSSTJERNE: Tre personer i teamet til Alan Walker ble utvist fra USA tidligere i år. Bildet er fra Coachella-festivalen i California i fjor. FOTO: CHRISTOPHER POLK/GETTY IMAGES FOR COACHELLA/AFP

Tre personer i følget til Alan Walker ble utvist fra USA etter å ha forsøkt å komme seg inn uten arbeidsvisum. – En grov feil, forklarer manager Gunnar Greve.

Alan Walker er en av Norges største musikkeksporter. Bare i år har den maskerte DJ-en turnert i Canada, USA, Singapore og en rekke europeiske land, og denne uka er han i Kina for å spille konserter.

Turneen har ikke forløpt knirkefritt: I februar ble tre personer i følget hans arrestert i Seattle av amerikanske immigrasjonsmyndigheter fordi de ikke hadde gyldig arbeidsvisum.

De to teknikerne og videojockeyen ble så utvist av landet.

Gunnar Greve, eier og administrerende direktør i MER management, skriver i en e-post at hendelsen skyldtes en grov feil fra en av selskapets avdelingsledere.

– Da denne feilen ble avdekket, iverksatte MER umiddelbart en fullstendig gjennomgang av all praksis og rutiner rundt visumsøknader for Alan Walkers crew, såvel som for hele liveoperasjonen til Alan Walker for øvrig, skriver han.

Greve forteller at Walkers daværende turnémanager valgte å si opp sin stilling som en konsekvens av feilen som ble begått. I mars besluttet også ledelsen i MER å avskjedige den ansvarlige avdelingslederen som en konsekvens av den «grove uaktsomhet som var utvist og de feil som ble gjort».

Gunnar Greve

– Reglene er til for å følges

Gunnar Greve forteller at MER kompenserte de berørte crewmedlemmene med full hyre for hele turneen. Managementet har nå engasjert advokatbistand som har sikret nye og gyldige arbeidsvisum til alle crewmedlemmene, forteller han.

Managementet dekket også ekstrakostnadene som kom som en følge av at de tre personene ble utvist, sier han.

«På vegne av MER beklager jeg det inntrufne på det sterkeste»

GUNNAR GREVE, MER MANAGEMENT

Greve skriver at både MER og Alan Walker har som prinsipp og praksis at visumregler er til for å følges:

– Vår oppfatning er at en grundig og korrekt tilnærming til og håndtering av alt relatert til dette er imperativt for enhver velfungerende internasjonal artists turnévirksomhet. På vegne av MER beklager jeg det inntrufne på det sterkeste.

Klassekampen kjenner identiteten til to av dem som ble utvist, men har ikke fått kommentar fra verken dem eller fra Alan Walker.

Handler om tid og penger

Walker er ikke den eneste som har turnert i USA uten å ha alle papirer i orden. Lørdag skrev Klassekampen at Sigrid og bandet spilte flere konserter i Texas i 2017 uten at musikerne hadde arbeidsvisum.

Kathrine Synnes Finnskog er direktør i Music Norway, som rådgir og gir økonomisk støtte til artister som vil satse i utlandet.

Hun anbefaler på det sterkeste at musikere har ordnet riktig visum før de reiser.

– Konsekvensen er så stor hvis du blir stoppet. Det er en konsekvens du som individ må velge å ta, men jeg ville ikke utsatt meg for det. Jeg tror det er ganske tøft for dem som er blitt det, sier Finnskog.

– Hvorfor velger noen å reise til USA uten riktig visum?

– Jeg tror det handler litt om penger, for det kan være en dyr affære, men hovedsakelig om tid. Det er blitt mer krevende å få visum enn bare for et par år siden, det tar lenger tid og krever mye mer dokumentasjon.

Vurderer visumkrav

Én gang i året holder Music Norway et visumkurs i samarbeid med den amerikanske ambassaden i Oslo. Organisasjonen har også utarbeidet en sjekkliste for dokumenter som trengs for å få arbeidstillatelse i USA.

«Konsekvensen er så stor hvis du blir stoppet»

KATHRINE SYNNES FINNSKOG, MUSIC NORWAY

Den inkluderer blant annet dokumentasjon på reiserute, en biografi med presseklipp, bevis på din kommersielle suksess og brev fra en viktig person i bransjen.

I utgangspunktet koster et arbeidsvisum i underkant av 2000 kroner, men man kan måtte betale ekstra for ekspresslevering og for utgifter til advokat i USA. Finnskog sier at man bør beregne tre måneder for å få visum i tide.

– Hvis du har bestemt deg for at du skal satse i USA, er dette en investering du gjør som koster litt og tar litt tid. Men veldig mange turnerer jevnlig i USA, så det er fullt mulig å få igjen for å investere her, sier hun.

Music Norway deler i år ut tilskudd til reise-, visum- og oppholdsutgifter på totalt 7,8 millioner kroner. Det er ikke noe krav om å ha riktig visum for å få reisestøtte.

– Bør det være et krav?

Kathrine Synnes Finnskog

– Det vil vi vurdere, og søker råd både hos UD og den amerikanske ambassaden her i Oslo, sier hun.

Kan utestenges i ti år

Den amerikanske ambassaden i Oslo opplyser at de ikke kommenterer enkeltsaker, men skriver i en e-post at yrkesutøvere i underholdningsindustrien må ha arbeidstillatelse dersom de skal opptre i USA.

Dette gjelder for alle offentlige opptredener, uansett om man får kompensasjon eller ikke, og det gjelder også for personell som teknikere og elektrikere, skriver ambassaden.

Straffen for å jobbe uten autorisasjon inkluderer «å bli utestengt fra å komme inn i USA i tre eller ti år, avhengig av hvordan personen jobbet uten tillatelse», bemerker ambassaden, og legger til:

«Å jobbe i bare et par timer uten tillatelse kan gi deg immigrasjonsproblemer i framtida».

Du kan bla til neste sideBla med piltastene