Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Farlig teori

  • Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk «Dette er snikislamisering» som ble trykket i VG en uke før valget. Her forsvarer Jensen ikke bare bruken av ordet, men hun trekker også inn nye eksempler på at det fortsatt er gyldig – blant annet at en kvinne ikke håndhilste på kronprinsen da han besøkte en terrorrammet moske i Bærum. Da det sist var strid om ordet snikislamisering, ved Frps inntreden i regjeringen i 2013, tok minister Ketil Solvik-Olsen avstand fra bruken og begrunnet det med at partiet nå så hvordan det ble brukt.
  • Etter at Siv Jensens kronikk sto på trykk, sa Erna Solberg at det ikke fins snikislamisering i Norge. Men at teoriene om snikislamisering lever i beste velgående, er Raja-saken et eksempel på. I kommentarfeltet hos Resett har det de siste dagene vært flere som beskriver Abid Raja som «en utsender for islam», «han er del av det politiske islam som vil styre hele Norge og Europa» og «Raja er den eksemplifiserte taqqiamuslim som jobber som en moldvarp for å skaffe islam en posisjon i maktas korridorer». Dette er selve kjernen i teorien om snikislamisering: En overbevisning om at alle med muslimsk kulturbakgrunn vil overta makta i Europa, og at venstresida er deres støttespillere og medløpere.
  • Nå forsøker Siv Jensen å advare mot polarisering. Hun sier blant annet at «Jeg syns folk må tenke seg litt om med tanke på hva de skriver». Og da justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i går ble bedt om å kommentere Jensens forsvar av ordet «snikislamisering», sa han at det må da være mulig å diskutere innvandringspolitikk. Det er vi saktens enige i, og det er nok Abid Raja også. Problemet i saken er at de farlige konspirasjonsteoriene om muslimer ikke bidrar til noen konstruktiv diskusjon om innvandring. Det burde Frp være åpne for å diskutere. Partiet som er så opptatt av å tale der andre tier, må også tåle å høre når andre blir opprørt.
Git: master, Env: production, Sanity: production