Du kan bla til neste sideBla med piltastene
VitenTeknologi

Internett endrer hjernen

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS, KNUTLVAS@GMAIL.COM

Endrer internett menneskehjernen? Det virker som om mange – ikke minst våre skolemyndigheter – mener at hjernen, selv hos små barn, er så robust at den kan takle det meste av nye utfordringer, og at de derfor uten risiko kan kastes inn i dataalderen og bli satt foran en skjerm mesteparten av dagen. Det kan imidlertid se ut som om de i dette tilfellet har glemt å være føre var.

Reduser skjermtida

Et internasjonalt team med forskere fra blant annet Harvard og Oxford har gjort en gjennomgang av studier om dette, og har funnet det dokumentert at internettbruk faktisk endrer hjernen. Utstrakt internettbruk går ut over ulike kognitive funksjoner som hukommelse og vår evne til konsentrasjon. De mener resultatene er klare nok til at man bør beskytte spesielt barn mot denne påvirkningen, blant annet ved å redusere deres skjermtid. Dette er noe også WHO anbefalte i fjor, da de skrev at barn i alderen to til fem år ikke burde ha mer enn én time foran skjermen per dag.

Funksjon og infrastruktur

I rapporten «The online brain: how the Internet may be changing our cognition», som er publisert i det verdensledende psykiatritidsskriftet World Psychiatry, gikk forskerne gjennom enkeltstudier fra flere fagfelt: psykologi, psykiatri og hjerneforskning.

Lederen for denne studien, dr. Joseph Firth fra Western Sidney University, sier at «De viktigste funnene i denne rapporten er at mye internettbruk virkelig kan endre mange funksjoner i hjernen. For eksempel vil den uendelige strømmen av hint og beskjeder på nettet påvirke oss til å konstant opprettholde en delt oppmerksomhet, som i sin tur kan minske vår kapasitet for å konsentrere oss om en oppgave om gangen.»

En annen effekt er at det faktum at vi nå har tilgang til all verdens informasjon med enkle tastetrykk, kan «begynne å endre måtene vi lagrer og til og med vektlegger, fakta og kunnskap i samfunnet, og i hjernen.» En annen av forskerne, prof. Jerome Sarris, sier at «bombardementet fra internett, og den oppdelte oppmerksomheten dette skaper, gir grunn til flere bekymringer,» og mener dette kan endre både hjernens funksjoner og den sosiale infrastrukturen.