Grønt krafttak
Jordbruket vil auke produksjon av frukt og grønsaker:

– Norsk jordbruk har mykje å gå på for å auke produksjonen og redusere importen av frukt og grønt, seier lærdalsbonden Per Hjermann.
Sjølv vil han prøve ut dyrking av aprikos på garden i den nedbørsfattige bygda i Sogn og Fjordane, i tillegg til tidlegpotet, blomkål, gulrot, morellar og eple, som han driv med.
Aprikos kan bli tilskott i ei allsidig frukt- og grønsakbygd.
150 millionar
Eit av hovudkrava som Bondelaget og Bonde- og småbrukarlaget leverte til staten måndag, er eit innovasjonsprogram for auka produksjon av frukt, bær, grønnsaker, poteter og blomar, med samla prislapp på rundt 150 millionar kroner. Dei ber om meir enn 100 millionar i støtte til investeringar og utprøving av ny teknologi.
I tillegg vil bøndene prioritere styrking av kornøkonomien, medan kravet gjennomgåande er prega av marknadsproblem og overproduksjon i kjøt- og mjølkesektoren.
Per Hjermann meiner dette er ein fornuftig veg å gå og seier at landbruket har røynsler for at målretta innsats gjev resultat.
Meir norsk potet
– Norske bønder har tatt opp konkurransen med importert potet på ein langt meir effektiv måte. Det er berre å sjå i butikken i perioden før norsk tidlegpotet kjem på marknaden. Dette kjem av eit program i samarbeid mellom Bama, gartnarmiljø og Norgesgruppen. Det kan komme mykje ut av eit innovasjonsprogram, seier han.
Lærdal ligg langt inn i Sognefjorden og er blant kommunane som har minst nedbør. Hjermann seier at alle bønder i bygda med produksjon av ein viss storleik har vatningsanlegg, noko som berga dei under tørkesommaren i fjor.
Det er mange rike fruktbygder på Vestlandet, men Lærdal er blant dei få stadene vestpå der ein kan livberge seg med grønsaker.
Hjermann driv ein gard på rundt 190 mål og har 100 mål leigejord.
– Norge er i det store og heile sjølvberga med blomkål og gulrot, som eg dyrkar. Produksjonen er nøye regulert med kvotar ned til dei enkelte bruk og frå veke til veke. Produserer vi meir enn kvoten av for eksempel blomkål, blir prisen så dårleg at vi like gjerne kan pløye det ned, seier han.
Han dyrkar også eple og forklarer kvifor sesongen for norske eple er så stutt.
Eplesesongen
– Hovudgrunnen er at tollvernet for eple blir oppheva 1. desember, og etter det blir prisen på importert eple så låg at det er uråd å konkurrere, sjølv om det vil vera mogleg å lagre eple noko lenger enn vi gjer i dag.
– Kva meiner du om kravet frå bøndene og forhandlingane som er i vente? – Innrettinga ser bra ut, men det trengst ei anna fordeling av tilskotta. Etter at taket på tilskott forsvann for få år sidan, går ein altfor stor del til produsentar som er så store at dei er mindre avhengige av tilskott. Det går ut over støtta til mindre og mellomstore bruk, som treng tilskottsordningane mest, seier Hjermann.
Løft for korn
Bøndene meiner at auka kornproduksjon er nøkkelen for å auke matproduksjonen basert på norske jord- og beiteressursar. Det vil bidra til auka sjølvforsyning og styrka beredskap for såkorn, mat- og fôrkorn.
«Vi vil styrke økonomien for små og mellomstore kornbruk for å øke kornproduksjonen. Økning i arealtilskudd vil bidra til å styrke kornøkonomien», heiter det i Bondelagets presentasjon av kravet.
Bøndene vil ha ei meir tydeleg arbeidsdeling ved å leggje til rette for å produsere meir grønt og korn der det er mogleg, og ha meir lønsam gras- og husdyrproduksjon andre stader.