Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Libya

Må finne utvei

Sammenstøtene mellom militser i Tripoli fortsetter:

BLUSSER OPP: På skiltet over denne sjekkposten i Libya står det «Gå inn fredelig». Likevel har kamper mellom militsene i landet atter en gang blusset opp. FOTO: MAHMOUD TURKIA, AFP/NTB SCANPIX MAHMUD TURKIA

Forrige uke brøt det igjen ut kamper mellom militser i den libyske hovedstaden Tripoli. Siden da har minst 13 mennesker blitt drept, og 52 har blitt såret.

Ifølge Washington Post skal minst 100 personer ha blitt drept siden våpenhvilen ble undertegnet i september i fjor, på grunn av kamper mellom stridende militser. Fredag advarte FNs utsending til Libya, Ghassan Salamé, i en videooverført tale i Sikkerhetsrådet, om den eksplosive situasjonen i landet.

– Vi kan slukke branner, men til slutt vil det bli et inferno vi ikke vil klare å slukke, uttalte han.

Jobber for fredskonferanse

Salamé uttalte at han «jobber dag og natt», for å sikre at en fredskonferanse snart finner sted. I mellomtida er han bekymret over den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Libya:

– Sivile, også kvinner og barn, fengsles uten lov og rett. Det samme skjer med journalister, dommere, advokater og andre i landet. Libyerne har krav på å bli behandlet i henhold til folkeretten og bli beskyttet av denne, sa han.

Skal vi tro Salamé, har det likevel vært små skritt i riktig retning i Libya den siste tida.

Ghassan Salamé MAHMUD TURKIA

– Blant annet har prisstigningen stanset og enkelte essensielle varer er blitt til opptil 40 prosent billigere, sa han.

I tillegg har oljeproduksjonen nådd en million fat om dagen, den libyske dinaren har tatt seg kraftig opp og køene foran minibankene, for å kunne ta ut penger, «er lagt bak oss».

– De små skrittene vi har tatt, er skjøre og kan falle sammen når som helst. Skal vi finne en løsning, må vi gjøre noe med den dysfunksjonelle staten. Staten styres av parter som lar deres egne snevre særinteresse bestemme deres politiske avgjørelser, sa han.

Salamé har ikke sagt noe om hvor eller når fredskonferansen vil finne sted.

– Konferansen må finne sted under riktige forhold, og med de rette personene til stede. Først da kan vi fastsette en dato, sa han.

Trenger nytt valg

Ifølge Salamé er hovedformålet med konferansen at partene blir enige om valg og folkeavstemning over den nye grunnloven.

– Derfor må partene først samles rundt et seriøst ønske for en løsning på situasjonen i Libya, påpekte han.

Salamé advarte videre om at det finnes «parter som ønsker å undergrave» en slik internasjonal konferanse.

– Uten støtte fra det internasjonale samfunnet vil de som av egeninteresse ønsker å sabotere arbeidet for en fredsløsning i Libya lykkes.

To regjeringer

Etter at Nato bombet Libya i 2011, ble landets leder Muammar al-Gaddafi lynsjet og drept. Siden har landet falt anarki og kaos. I september i fjor meklet FN fram en internasjonalt anerkjent regjering i Tripoli.

Regjeringen anerkjenner det folkevalgte parlamentet. Parlamentet, som ble drevet ut av hovedstaden etter at det ble valgt i 2014 og slo seg ned i byen Tobrouk, godkjente aldri den FN-utnevnte regjeringen.

Libya har i dag to regjeringer, to parlamenter og to sentralbanker. I tillegg har landet et ukjent antall militser som støtter hver sin regjering, og som samtidig kjemper mot hverandre.

Ingen av regjeringene har kontroll over militante grupperinger, selv om general Khalifa Haftar, som støttes av Tobrouk, hevder å ha innlemmet de fleste militsene i øst-Libya inn i det han kaller den libyske hæren.