Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kronikk

En skadelig kraftpakke

Utenlandskabler vil gi høyere strømpris, som åpner for mer vindkraft. Det skader både miljø og økonomi.

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS, KNUTLVAS@GMAIL.COM Picasa 2.0

Dramatiske forandringer er på gang i norsk elektrisitetsproduksjon. To store utenlandskabler, North Sea Link (NSL) til Storbritannia og DCNG til Tyskland, har fått konsesjon og er under planlegging og bygging. En tredje kabel, NorthConnect, også til Storbritannia, har ennå ikke fått konsesjon. Når North Sea Link og DCNG kommer i drift vil strømutvekslingen mellom Norge og utlandet komme opp i en kapasitet på 78 TWh i året. Til sammenlikning er den årlige norske elektrisitetsproduksjonen omkring 140 TWh per år.

I tillegg til denne kabelutbyggingen, men ikke uavhengig av den, forgår det en storstilt utbygging og planlagt utbygging av norsk vindkraft. Ved utgangen av 2018 er om lag fire TWh årlig produksjon satt i drift, mens en produksjon svarende til 22 TWh er enten under utbygging eller fått konsesjon av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). NVE har videre antydet en ramme for videre utbygging på kanskje 30 TWh.

Med i bildet hører også diskusjonen omkring EUs energibyrå (Acer). Acer har tre hovedoppgaver, herunder å tilrettelegge for utbygging av nytt strøm- og gassnett, inkludert mellomlandsforbindelser (utenlandskabler). Stortinget vedtok norsk tilslutning til Acer i mars i år.

Statnett har hovedansvar for utenlandskablene og hovedstrømnettet i Norge. I konsesjonssøknaden for NSL og DCNG har Statnett gjort en samfunnsøkonomisk vurdering av kostnader og nytte. Analysen er svært mangelfull, og vanskelig å vurdere fordi mye av underlagsmaterialet mangler. Det samme gjelder flere innenlandske konsesjonssøknader om linjeutbygging som Statnett har gjennomført, eller som planlegges gjennomført. Dette er tatt opp og påpekt av Riksrevisjonen.

Et viktig spørsmål er hva som skjer med priser og kostnader for kraften i Norge som følge av flere kabler og mer integrering med andre markeder i Europa. Elektrisitetsprisen i både Storbritannia og Tyskland er vesentlig høyere enn i Norge. Mer integrering betyr at en del av dette høyere prisnivået overføres til Norge. Det gir økt inntekt og mer profitt for kraftprodusentene ved salg innenlands, mens norske forbrukerne (husholdninger og bedrifter) får økte kostnader og et pengemessige nyttetap. I tillegg vil de norske kraftprodusentene også tjene på økt pris ved salg utenlands.

Men i oppstillingen i konsesjonssøknaden til Statnett er denne summen av gevinst og tap stilt opp som en nettoeffekt. Det synliggjøres derfor ikke ekstrainntekten og ekstraprofitten til kraftprodusentene og ekstrautgiftene og nyttetapet til forbrukerne som følger den innenlandske prisøkningen ved kabelutvekslingene til England og Tyskland.

La oss gi en røff illustrasjon av de innenlandske effektene. Vi antar at de to kablene NSL til Storbritannia og DCNG til Tyskland genererer en innenlandsk prisøkning på tre øre/kWh. Dette er omtrent den prisøkningen Statnett opererer med i sine beregninger. Ved et årlig innenlandsk forbruk på 130 TWh (130 milliarder kWh) svarer en prisøkning på tre øre/kWh til noe under fire milliarder kroner i økt årlig kostnad for forbrukerne, og en tilsvarende årlig økt innenlandsk inntekt for produsentene.

«En del av det høyere prisnivået overføres til Norge.»

Det samfunnsøkonomiske regnskapet til Statnett for de nye utenlandskablene er derfor ufullstendig, delvis feilaktig og misvisende. Det å summere innenlandsk produsentoverskudd og konsumentunderskudd er lite meningsfylt, og sammenstillingen skjuler effekten av innenlandsk prisøkning for forbrukerne. Det skjuler også at NSL og DCNG-prosjektene, og strømutveksling med utlandet generelt, har sterke elementer av fordelingskamp mellom kraftprodusentene på den ene siden og forbrukerne på den andre siden. Kraftprodusentene ivrer for North Sea Link og kabelforbindelser generelt fordi det gir eksportmuligheter til markeder med høyere strømpris enn i Norge, og importerer noe av den høyere prisen til det norske markedet.

I Statnett sin konsesjonssøknad hevdes det også at både NSL og DCNG kan bidra til å legge til rette for innfasing av mer fornybar kraft i Norge for derigjennom å bidra til at kraftproduksjonen blir mer miljøvennlig. Statnett hevder også at flere forbindelser fra Norge vil bidra til at Tyskland og Storbritannia kan fortsette sin storstilte utbygging av vind- og solkraft, og kan gjennomføre de politiske planene om utfasing av fossil energiproduksjon.

Den første påstanden her er ideen om Norge som ‘Europas grønne batteri’. Men noe stort batteri kan ikke dette være. Mens Norges årlige kraftproduksjon som nevnt ligger på om lag 140 TWh og en (netto) eksport på kanskje ti TWh, er EUs årlige elektrisitetsforbruk omkring 3500 TWh. Effektforskjellene gir noe av det samme bildet. For mens effekten av hele den norske utenlandsforbindelsen når NSL og DCNG er ferdig utbygd ligger på 9000 MW, har EUs strømforsyning i dag en effekt på bortimot 250.000 MW.

Påstanden om klimaeffekten, som stadig gjentas, er også feil. Det er nemlig ikke slik at mer norsk produksjon av fornybar energi bidrar til mindre produksjon av ikke-fornybar energi i Europa for øvrig. Energiproduksjonen i Norge og EU er regulert via kvotesystemet EU–ETS. Det er det tillatte antall kvoter og kvotetilbudet av CO2 som bestemmer klimagassutslippene i dette systemet. Klimagassutslippene reduseres kun ved færre utslippstillatelser, og ikke mer tilgang på fornybar energi fra Norge.

Det er derimot riktig som Statnett hevder, at det høyere innenlandske prisnivået som følger kabler kan bety at tidligere bedriftsøkonomisk ulønnsomme vindkraftprosjekter blir lønnsomme.

NVE har varsleten samlet plan for vindkraft som skal ferdigstilles april 2019. Her vil det som nevnt kanskje bli åpnet for ny utbygging svarende til en årlig produksjon på 30 TWh. Hvis dette skjer, vil norsk vindkraftproduksjon etter hvert legge beslag på et areal tilsvarende hele Vestfold fylke. Dette blir industriområder med tusenvis av turbiner og flere tusen kilometer med veger. Turbinene vil etter hvert få en høyde på 250 meter, og vil synes langt, langt utenfor de konsesjonsbelagte områdene.

Det økonomiske problemet her er at miljøkostnader og kostnadene ved ødelagt natur som følger vindkraftutbygging ikke belastes utbygger og inngår dermed ikke inn i den samfunnsøkonomiske prosjektanalysen. I Naturmangfoldlovens § 11 heter det at ‘Tiltakshaveren skal dekke kostnadene ved å hindre og begrense skade på naturmangfoldet som tiltaket volder, dersom dette ikke er urimelig ut fra tiltakets og skadens karakter’. Men natur, villmark og biodiversitet tillegges ingen verdi av konsesjonsmyndigheten NVE.

I konsesjonssøknaden fra Statnett om utenlandskablene er de indirekte effektene i det norske kraftmarkedet avgrenset til den ovenfor omtalte nettoeffekt for kraftprodusentene og forbrukerne (bedrifter og husholdninger). Men økt kraftutveksling med utlandet og høyere innenlandske strømpriser kan gi betydelige realøkonomiske effekter utover dette. Beregningen ovenfor antydet årlige merkostnader på flere milliarder for strømkundene. Høyere kraftpriser svekker norsk næringslivs konkurransekraft generelt, men særlig viktig kan høyere priser bli for den energiintensive (kraftkrevende) industrien. Kraftprodusentene og deres interesseorganisasjon Norsk Energi ivrer for endra flere kabler, og hvis NorthConnect får konsesjon kan problemene ytterligere forsterkes.