I disse juletider hvor man spiser både mer og annerledes enn til vanlig, kan det kanskje passe å fortelle om et spesielt julemåltid som Europa verken før eller seinere har sett. Da må vi tilbake til den 25. desember 1870, til Paris, hvor kjøkkensjef Alexandre Choron i luksusrestauranten Café Voisin forbereder et noe nær unikt måltid. Det dreier seg om le Reveillon, måltidet som tradisjonelt spises etter midnattsmessa natt til juledagen 25. desember.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kan vi få kua igjen?
DebattNæringspolitikk
Ottar Brox undrer seg i Klassekampen 18. desember over hvordan det norske samfunn har gitt bort rettighetene til å høste av havets fiskeressurser til evig tid, til en gruppe fiskebåtredere. Samfunnet sitter igjen som Gudbrand i Lia, et velkjent folkeeventyr. Gudbrands melkeku ble gjennom hans transaksjoner redusert til en nistepakke. Og den ble raskt spist opp! Tilsvarende er retten til å drive oppdrett i vårt felles hav gitt til oppdrettere, som så har samlet seg i store enheter. I motsetning til disse to næringene, har vi organisert oljeutvinningen på norsk sokkel med et konsesjons- og skattesystem som tar vare på fellesskapets interesser.