Hva regjeringen kan lære av årets fredspris
I går ble fredsprisen delt ut til Nadia Murad og Denis Mukwege, som på hver sin måte har kjempet mot seksualisert vold mot kvinner i krig og konflikt. Murad er offeret som nektet å tie. I 2014 ble hun kidnappet av IS og utsatt for tortur og gjentatte seksuelle overgrep. Mukwege har gjennom sitt virke som lege på Panzi-hospitalet i Øst-Kongo behandlet titusenvis av kvinner som har blitt utsatt for voldtekt i krig. Med årets fredspris erkjennes det for første gang at helse- og rehabiliteringsarbeid er en del av fredsarbeidet. Under utdelingen uttalte Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, at det overordnede målet med prisen var at både nasjoner og det internasjonale samfunnet skulle ta ansvar for å bekjempe seksuelle overgrep. Prisen sender altså et tydelig signal om at denne formen for rehabiliteringsarbeid ikke kun skal være drevet av ildsjeler og private aktører.
Den norske regjeringen tar ikke dette ansvaret alvorlig nok. Hvert år kommer det flyktninger og asylsøkere som har vært utsatt for traumer, herunder også seksuell vold og tortur, men de blir ikke møtt med et spesifikt rehabiliteringstilbud. Diskusjonen her hjemme har stort sett handlet om hvor mange flyktninger Norge bør ta imot, men det har vært forunderlig stille rundt ansvaret staten har for å gi tilstrekkelig hjelp til de som kommer.
At flyktninger og asylsøkere ikke blir møtt med et spesifikt rehabiliteringstilbud i Norge kan være et brudd på FNs torturkonvensjon – som Norge har ratifisert og forpliktet seg til. Torturkonvensjonen stadfester i sin artikkel 14 at «Enhver konvensjonspart skal i sitt rettssystem sikre at offeret for en torturhandling får oppreisning og har en rett til rettferdig og rimelig erstatning som kan håndheves, herunder midler for en så fullstendig rehabilitering som mulig (…)» (min kursivering). Men i dag finnes det ikke et nasjonalt behandlingssenter som tilbyr organisert behandling og rehabilitering til flyktninger med traumer.
I oktober ble menneskerettighetspsykolog Nora Sveaass tildelt Akademikerprisen for sitt arbeid med flyktninger, torturofre og mennesker utsatt for overgrep. Sveaass etterlyste to helt konkrete tiltak fra helsemyndighetene: Et system for identifisering av psykiske problemer ved flyktningens ankomst, inkludert om de har vært utsatt for tortur, og et bedre system for tverrfaglig behandling av torturofre.
I regjeringens strategi for god psykisk helse 2017–2022, «Mestre hele livet», står det skrevet at psykisk helse skal være en likeverdig del av folkehelsearbeidet. Strategien nevner psykiske plager og lidelser blant flyktninger og innvandrere, og konkluderer med at flyktninger har en betydelig høyere forekomst av psykiske lidelser enn den øvrige delen av befolkningen. Derfor bør dette være et av helsemyndighetenes viktigste satsingsområder.
For en flyktning forsvinner ikke de psykiske lidelsene og traumene idet de ankommer et trygt land. Det er på mange måter først da arbeidet kan starte. Årets fredspris er en bevisstgjøring på hvor viktig rehabiliteringsarbeidet er. Regjeringen har nå en ypperlig mulighet til å være seg sitt ansvar bevisst.