Bonusmateriale: Portrett av forfatteren som ung bladfyk – Karl Ove Knausgård fyller 50 år.
Henrik Keyser Pedersen
SPISSA OG NYANSERT: I avisa Fædrelandsvennen fikk disse to artiklene skrevet av Knausgård mye oppmerksomhet.
FAKSIMILE: FÆDRELANDSVENNEN 89.DESEMBER 1986
23. januar 1986 spilte bandet Simple Minds konsert i Norge. I «Min kamp» forteller Karl Ove Knausgård at han reiste med tog til Drammen, og gikk på konserten alene. Neste dag hadde han en viktig samtale med Unni, farens nye kjæreste:
I DET BLÅ: «Borgøya» av Lars Hertervig inspirerte Jon Fosse til å skrive «Melancholia I–II» (1995–96). Romanen er et fremragende norsk eksempel på slike blå stemninger som Maggie Nelson undersøker. ILLUSTRASJON: «BORGØYA» (1867),
8OLJE PÅ LERRET, AV LARS HERTERVIG, NASJONALMUSEETS SAMLING Jacques Lathion
Maggie Nelson
I blått
Litteratur
Oversatt av Anne Arneberg
Pelikanen 2018, 94 sider
Den amerikanske forfatteren Maggie Nelson fikk velfortjent oppmerksomhet for boka «Argonautene» (2015, på norsk i 2017). I en særegen, fragmentarisk blanding av filosofi, poesi og selvbiografi utvidet Nelsons bøker essaysjangeren. Hun skrev den gangen mesterlig om kjønn og familie – i samliv med en transperson.
Politikk: Ingrid Grønli Åms bok om Frankrike og EU er kunnskapsrik, men mangler tydelig retning.
Sandra Lillebø
Ingrid Grønli Åm
Hjelp, vi er i EU! Den franske venstresidas uløste dilemma
Litteratur
Forlaget Manifest 2018, 206 sider
Det er mulig jeg er treig, men det var først med den franske aksjonen mot økte drivstoffavgifter, de såkalte gule vestene, at jeg virkelig begynte å reflektere over hvorfor nettopp bensinpriser i mange år har vært en så drivende sak for Fremskrittspartiet. Få andre steder enn ved bensinpumpen blir man minnet så konkret på at penger betyr makt og frihet. Om man har råd til å tanke for to hundre eller for seks hundre kroner avgjør hvor langt man kan komme seg. Og jo høyere literpris, jo kortere avstand. Å gjøre slike utregninger er ikke en akademisk øvelse – under aksjonene fra de gule vestene har man kunnet lese flere reportasjer om vanlige franske arbeidsfolk som kan fylle for tjuefem eller tretti euro i uka. For dem betyr en ti prosents økning i drivstoffprisen forskjellen på å kunne besøke slektninger en søndagsettermiddag eller å måtte bli hjemme.