Alle skal med
Samler: Frank Tønnesen skriver om de små tingene i livet, men visesjarmen mangler.

Frank Tønnesen
Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem
Litteratur
Pelikanen 2018, 352 sider
De som tar mest plass i debutboka til Frank Tønnesen, bedre kjent som den folkelige visesangeren Tønes, er en rekke eksentriske menn. Det er onkel Erik, som kjører moped og aldri tar av seg hjelmen. Det er Tormod, som nekter å bruke noen hundre kroner på juletre, og som ender opp med å stjele fra den lokale Rotary-klubbens juletreutsalg. Og så er det den ustadige samleren Trond Egil, som hele livet har samlet på alt fra frimerker til fajanse-keramikk.
I likhet med Trond Egil er også Tønnesen en samler. Han samler i boka søte, små historier og anekdoter fra en bygd på sørvestlandet. Da Trond Egil som barn kom trekkende med esker, ståltråd, planker, kongler og døde insekter, svarte foreldrene: «Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem». Det er fristende å si noe liknende om denne romanen. Det blir nemlig for mye. Boka er en kollektivroman der vi får høre om innbyggernes små og store (for det meste små) problemer. Romanens problem er imidlertid at boka snakker seg bort.
«Tønnesen samler små anekdoter fra en bygd på sørvestlandet.»
Kontrasten er dermed stor til visesangeren Tønes’ rike tekstunivers, for man kommer ikke unna den sammenlikningen. Menneskene og hverdagsproblemene deres er de samme som i visene, men i romanen er den slentrende, tilforlatelige og innforståtte tonen borte, og den savnes. Det samme gjør dialekten. Særpreget og troverdigheten er borte, uten at vi egentlig får noe igjen for det.
I sangene sine er det som om Tønes veksler mellom å forholde seg ironisk og inderlig til karakterene sine. Dette gjør dem levende, og de små problemene deres føles store. Når de gjøres til romankarakterer forsvinner imidlertid den eiendommelige sjarmen, og igjen sitter vi med en stivt og omstendelig fortalt roman som sjelden evner å engasjere.
Men ett sted i boka lyser det virkelig. Det er når Berit, mor til Tormod, oppdager at lyset er på i huset om natten, enda hun slukket det da hun gikk og la seg. Herfra rulles det opp en fortelling om den avdøde ektemannen Jostein, enda en eksentrisk mann, som var sykelig opptatt av å ikke ha på mer lys enn strengt nødvendig. Ensomheten og melankolien er skildret enkelt, men vakkert: «Nå lå det bare én dyne i senga og det gikk helt fint, eller det måtte gå. Å si at det var helt fint var å ta hardt i, men noen ganger er det det som skal til. Du må ta skikkelig hardt i for at livet skal gå videre og ikke stoppe opp.»
Passasjen er som en frittstående, utmerket oppbygget novelle. Det er det første stedet hvor det trer fram med full styrke, det Tønnesen prøver å si gjennom hele boka: At det er de små tingene som gjør oss til de menneskene vi er.