Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Bøker

«En ny krenkelse»

– Jeg hadde håpet at beklagelsen fra Forfatterforeningen skulle reinvaske min bestefar André Bjerke. I stedet ender det opp med en ny krenkelse, sier Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker i NRK og barnebarn av forfatteren André Bjerke.

Etter krigen ble 33 norske forfattere dømt av Forfatterforeningens æresrett.

I forrige uke framførte lederen av foreningen, Heidi Marie Kriznik, en beklagelse til 17 av disse forfattere. Blant dem var André Bjerke, men også den omstridte poeten Alf Larsen.

– Jeg synes det er hårreisende at Forfatterforeningen sidestiller André Bjerke med Alf Larsen. Når man først skulle ta opp dette, håpet jeg at man skulle tydeliggjøre hvor urettferdig behandlingen av min bestefar var. I stedet blir han nå koplet til en kjent antisemitt, og da blir ikke beklagelsen mye verdt.

DØMT AV ÆRESRETT: André Bjerke. Thorberg, Erik

Forfatterforeningen har tidligere sagt at det er de prinsipielle sidene ved æresretten de har sett på: at den brøt med grunnleggende rettsprinsipper.

Mona Pahle Bjerke er uenig.

– Hvis det er prinsipielle vurderinger som ligger til grunn, må beklagelsen også gjelde for de 16 andre forfatterne som ble behandlet av æresretten.

Heidi Marie Kriznik understreker at forfatterne som ble omfattet av det nasjonale landssvikoppgjøret, havner i en annen kategori.

– De 17 vi nå har gitt en beklagelse, er de som æresretten dømte på et tynt grunnlag. Æresretten fulgte ikke vanlige rettssikkerhetsprinsipper, og det fikk store konsekvenser for disse 17. Det unnskylder vi.