Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Polen tilbyr USA to milliarder dollar for å opprette permanent militærbase i landet:

Vil bygge «Fort Trump»

PLANTER FLAGGET: Polske soldater forbereder seg på en seremoni for å markere starten på byggingen av den nordre delen av USAs rakettanlegg i Redzikowo nord i Polen i mai 2016. FOTO: WOJTEK RADWANSKI, AFP/NTB SCANPIX WOJTEK RADWANSKI

BASE: Polens regjering ber USA opprette en fast militærbase i landet, og tilbyr Donald Trump å oppkalle basen etter ham.

I sine sikkerhetssamtaler med Donald Trump tirsdag, spilte den polske presidenten Andrzej Duda på to av Trumps mest velkjente strenger: Lommeboka og forfengeligheten.

Med seg hadde Duda et tilbud om at Polen vil tilby USA to milliarder dollar – tilsvarende mer enn 16 milliarder kroner – for å opprette en permanent militærbase i Polen.

Ikke bare det: Under en felles pressekonferanse med Trump sa Duda at basen også kunne bli oppkalt etter USAs sittende president.

– Jeg håper vi vil bygge «Fort Trump» sammen, Mr. President, sa Duda.

Styrker samarbeid

Andrzej Duda Alex Brandon

USA har i dag soldater i Polen og en rekke andre land i regionen på såkalt rotasjonsbasis. Duda viste til «svært sterk militarisering» og «aggressiv oppførsel» fra Russland som hovedmotivene bak forslaget om å oppgradere USAs styrkenærvær i Polen.

En permanent amerikansk base i Polen vil vekke sterke reaksjoner i Russland. Forslaget møtes også med en viss skepsis fra Nato-land som Tyskland, som ønsker å trappe ned konflikten med Moskva etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

Under pressemøtet med Duda skrøt Trump av at USA og Polen hadde styrket samarbeidet innen forsvar, etterretning, teknologi og opplæring.

Han sa også at USA «ser svært seriøst» på baseforslaget fra Polen, uten å gå i detalj.

– USA er Polens fremste strategiske partner innenfor sikkerhet og forsvar. Enten det er Trump eller andre som er president, er USA hovedsøylen i Polens sikkerhet og har alltid vært det, sier Marek Swierczynski, senioranalytiker ved tenketanken Polityka Insight, til Klassekampen.

Han tror polske myndigheter anser Trumps «transaksjonsorienterte tilnærming», også innenfor sikkerhet og forsvar, som en unik sjanse. Swierczynski tolker pengetilbudet som en del av denne taktikken, som tar utgangspunkt i at Trump kan overbevises «bare ved å vise ham pengene».

– Dette er kanskje for enkelt tenkt. Men det er bred enighet i polsk politikk om at det er et strategisk mål for landet å ha Nato/USA-soldater stasjonert i landet på permanent basis. Da er måten man oppnår dette på, faktisk en underordnet sak, sier Swierczynski.

– Trump liker å bli likt, og han liker å bli hyllet. Dette er bare min gjetning, men jeg tror navnet «Fort Trump» ble brukt for å styrke hans ego.

«Enten det er Trump eller andre som er president, er USA hovedsøylen i Polens sikkerhet og har alltid vært det»

MAREK SWIERCZYNSKI, SENIORANALYTIKER

Nato-øvelse i Norge

For Russlands president Vladimir Putin vil en permanent amerikansk base i Polen være nok en bekreftelse på at USA og Nato sirkler inn Russland med baser, rakettanlegg og andre militære installasjoner.

De siste ukene har retorikken mellom Nato og Russland blitt skjerpet på grunn av omfattende militærøvelser: Forrige uke holdt Russland sin største øvelse siden den kalde krigen, mens Nato nå forbereder øvelsen Trident Juncture i Norge, med 40.000 soldater, i oktober.

Venter på rapport

Swierczynski mener Polen hadde forventet en mer forpliktende respons fra Trump på basetilbudet, og at den polske delegasjonen var skuffet.

Kongressen i USA har bestilt en analyse fra Pentagon om eventuell permanent stasjonering av amerikanske soldater i Polen. Rapporten, som kommer i mars, skal ta for seg alt fra økonomiske kostnader til geopolitiske hensyn forbundet med en oppgradering fra rotasjonsbasert til permanent tilstedeværelse. Swierczynski tror Pentagon-rapporten vil bli «starten på en debatt, ikke slutten på den».

– Beslutningen ligger ganske langt fram i horisonten og vi kan ikke være sikre på utfallet. Men det faktum at begge presidenter tok opp saken, og det faktum at Trump har sagt de vurderer dette, flytter hele prosjektet et steg videre, sier Swierczynski.