Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Karl Marx i helfigur

Vinner verden: Liedman loser oss gjennom Marx’ politiske liv i jubileumsutgaven av biografien hans.

OVERSIKT: Svenske Sven-Eric Liedmans biografi om Karl Marx blir i år gitt ut på engelsk i anledning 200-årsjubileet. FOTO: EMELIE ASPLUND
Litteratur

Sven-Eric Liedman

A world to win. The life and thought of Karl Marx

Litteratur

Oversatt av Jeffrey N. Skinner

Verso Books 2018, 756 sider

Fortsatt er det mye igjen av jubileumsåret for Karl Marx (1818–1883), så det er ikke for seint å stifte nærmere bekjentskap med hans liv, tenkning og politiske betydning. En utmerket veiviser inn i dette mangfoldige landskapet er Sven-Eric Liedman, som her til lands er best kjent for sin oversikt over verdens idéhistorie. Hans Marx- biografi ble lansert på svensk for tre år sida, og til 200-årsdagen 5. mai blei den utgitt på engelsk. «A world to win – The life and thought of Karl Marx» er en oppdatert utgave med originalens språklig klarhet i behold. Resultatet har blitt ikke noe mindre enn et komplett portrett, som – i motsetning til flere andre nyere biografier – også legger vekt på Marx’ relevans i vårt eget århundre. Ja, kanskje er hans innsikter enda viktigere i dagens kriserammede kapitalisme, samtidig som de har sluppet fri fra det sovjetiske partidiktaturets forvrengte kanonisering.

Gjennom hele sitt voksne liv har Liedman studert Karl Marx og andre sosialistiske tenkere, samtidig som han har beholdt sitt ståsted på den politiske venstresida. Allerede midt på 1960-tallet løftet han fram de upubliserte arbeidene til «den unge Marx», og har seinere kunnet høstet fruktene av de enorme tekstsamlingene, som i tysk utgave nå nærmer seg 120 bind. Det hjelper også godt at Liedman er vel bevandret i 1800-tallets historie, i alle fall i den industrikapitalistiske delen av verden, som jo var den Marx leverte så treffsikre analyser av. Slik kan han også vise hvor stor del av Marx’ liv som var formet av den franske revolusjonen og påfølgende revolusjonsforsøk mellom 1830 og 1871, som ga støtet til mange av Marx’ mest spennende studier av makt, utbyttingsforhold og vilkårene for arbeiderklassens kamp og frigjøring.

«A world to win» loser oss trygt gjennom de ulike periodene i Marx’ politiske liv og innsats i den framvoksende arbeiderbevegelsen, der vi møter en nådeløs stridsmann, en organisator som arbeidet seg i hjel og en familiefar som ofte levde i dyp fattigdom. Men hovedvekten legges på hans tenkning og empiriske forskning, slik den er nedfelt i avisartikler, bøker og uferdige manuskripter. Leserne inviteres inn i studier både av «borgerlig filosofi» og førkapitalistiske samfunnsforhold, men dypdykkene er naturlig nok viet kapitalismens politiske økonomi. I sentrum står særlig det første bindet av «Kapitalen», der systemets grunnleggende karaktertrekk, slik som lønnsarbeid, produksjonsforhold, merverdi, akkumulasjon, pris og profitt, blir trukket tydelig opp. De som tror at kapitalisme handler om et frittsvevende marked, og ikke om makt, utbytting og klassemotsetninger, bør tilbringe noen timer i selskap med Liedman.

«Det hjelper at Liedman er vel bevandret i 1800-tallets historie.»

En rød tråd i «A world to win» er at Marx aldri utarbeidet noe fikst ferdig «system» med ubrytelige lover, men at han hele tida lot seg farge av skiftende begivenheter og en kritisk tilnærming til egne skrifter. Det forklarer da også hvorfor han aldri regnet seg som «marxist», og hvorfor datteren Eleanor skal ha ment at faren burde bli spart for mange av sine tilhengere. For mange vil Liedmans analyse av Marx’ tenkning mot slutten av livet, da han hadde både mer erfaring og ny innsikt i forholdene i blant annet i Russland, være særlig opplysende. Forfatteren legger ikke skjul på at det er Friedrich Engels’ tette medarbeiderskap og ferdiggjøring av «Kapitalen» som bærer ansvaret for mye tilstivnet dogmatikk, både i stalinistiske og andre varianter.

Selvsagt er heller ikke Liedmans framstilling hevet over kritikk.

Med tanke på nyere studier innenfor den øko-sosialistiske (eller øko- marxistiske) retninga, er det overraskende hvor lettvint Liedman behandler et tema som blir stadig viktigere. De avsluttende refleksjonene om «Marx etter Marx» virker iblant litt for rapsodiske og utelater viktige bidrag, og Jenny Marx har ikke fått den oppmerksomheten hun fortjener.

Langt mer skolerte lesere enn undertegnete kan sikkert peke på både feillesninger og kunnskapshull, ettersom det ikke er gitt noe enkeltmenneske å være fortrolig med alle originaltekster og den omfangsrike Marx-forskninga.

Men ikke noe av dette bør være til hinder for å ta med seg Liedmans verk når høstmørke kvelder en gang setter inn. Ei bok på 750 sider garanterer dessuten at lesegleden vil vare lenge.