Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattUtdanning

Yrkesfag gir muligheter

I en kronikk i Klassekampen 16. august stiller Erling Steen spørsmål om ungdom lures til å velge yrkesfag uten utsikter til læreplass. Det er bra å være opptatt av ungdommens fremtid, men jeg mener at dette er å svartmale situasjonen.

Aldri før har det vært inngått flere lærekontrakter og andelen som får læreplass er den høyeste siden 2011. Siste år fikk 21.580 læreplass i en bedrift. Det er det høyeste antall læreplasser som noen gang er målt, 1660 flere enn i fjor. Det er også den største prosentvise fremgangen fra ett år til et annet, med en økning på 8,4 prosent. Flere fullfører videregående, og økningen er størst på yrkesfag.

Til tross for den gode utviklingen i antall læreplasser er det fortsatt for mange som står uten. Det er noe Regjeringen tar på alvor. Vi har blant annet økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per lærekontrakt for at flere bedrifter skal ta inn lærlinger, med forrige regjering sto det nesten helt stille. I 2018-budsjettet er det satt av 14 millioner til at fylkene kan forsterke det lokale rekrutteringsarbeidet for å skaffe flere læreplasser.

Det er riktig som Steen påpeker at fylkeskommunene skal dimensjonere skoletilbudet i tråd med arbeidslivets behov, men de skal samtidig ta hensyn til elevenes ønsker. Å finne denne balansen er noen ganger krevende. Fremdeles er det for mange fylkeskommuner som legger mer vekt på elevenes førsteønske enn på behovet i arbeidslivet. Det gjør at mange får opplæring i fag der det ikke vil være nok læreplasser. Det kan vi ikke fortsette med. Vi kan ikke utdanne ungdom til arbeidsledighet.

Kunnskapsdepartementet har bevilget midler til et nytt statistikkverktøy som skal gjøre det enklere for fylkeskommunene å tilpasse skoletilbudet, da forventer vi at alle fylker jobber grundig med dette.