Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattKjøtt

Litt mer breking

Jeg har nok kommet i skade for å rette baker for smed her nylig (29. juli), for Anna Blix er minst like glad i de ringlende sauer som jeg – og jeg er enig i hennes miljøresonnementer hele veien! Men der hun mener at vi må spise mindre kjøtt, mener jeg at vi bør avspise vår kjøtthunger med mer saue- og lammekjøtt – vi er et gressland, og det må vi ta konsekvensen av. Og så produserer vi enorme mengder fisk, så konklusjonen gir seg selv: 2–3 ganger fisk i uka, så ser vi slankere og penere ut og lever lenger!

Hvis vi tenker oss landet som ett ressurs-rike, må vel ville dyr som elg, hjort og rådyr være de beste leverandører av kjøtt – for ikke å snakke om reinen på vidda! De dyra høster blader og bark, kvist og lav, lauv og mose der ingen mann går, og er så vennlige å levere oss søndagsmiddagen med tyttebær til. Som en god nr. to når det gjelder utnyttelse av «gratis» beite, kommer vel kjøtt fra seterdrift, og som nr. tre lavereliggende utmarksbeite. Når alt dét er utnyttet, kan vi dyrke hva vi vil på de fruktbare jordene nede i bygda!

Litt kjøtt, mere fisk og mest grønnsaker og grovt brød, men det visste vi jo fra før - så hvorfor gjør vi det ikke?

Jeg har nok kommet i skade for å rette baker for smed her nylig (artikkel 29. juli), for Anna Blix er minst like glad i de ringlende sauer som jeg – og jeg er enig i hennes resonnementer hele veien!

Men jeg syntes artikkelen hennes (20. juli) la for liten vekt på det naturlige grønfôret som hovednæring for husdyr i Norge og at når det gjaldt sauen så bør vi kanskje spise mer av den – men mindre av importert kjøtt.

Hvis vi tenker oss landet som ett ressurs-rike må vel ville dyr som elg, hjort og rådyr være de beste leverandører av kjøtt til et kjøttelskende publikum – for ikke å snakke om reinen på vidda! De dyra høster blader og bark, kvist og lav, lauv og mose der ingen mann går og er så vennlige å levere oss søndagsmiddagen med tyttebær til. Som en god nummer to når det gjelder utnyttele av «gratis» beite kommer vel kjøtt fra seterdrift og som nummer tre lavereliggende utmarksbeite, og når alt dét er utnyttet så kan vi dyrke hva vi vil på de fruktbare jordene nede i bygda!

Litt kjøtt, mere fisk og mest grønnsaker og grovt brød, men det visste vi jo fra før - så hvorfor gjør vi det ikke?