Høyre vs. det uregjerlige folket
Det har blåst litt rundt statsministeren etter at hun plumpet ut med at folkeavstemninger om EU-spørsmålet er et problem «fordi velgere tar stilling på et følelsesmessig nivå».
Stortingsrepresentant Michael Tetzschner kommer henne til unnsetning med kronikken «Populistenes farlige våpen» i Klassekampen 18. juni.
Her går han enda noen hakk lengre enn sin partileder og statsminister, samtidig som han avlegger Nei til EU en visitt: «Folkeavstemninger er helt uegnet for politiske beslutninger basert på objektive kriterier som utredning, utprøving og nyansering av argumenter.»
Tetzschner argumenterer med at folkeavstemninger ikke gir rom for kompromiss, fordi den tapende part blir «fremmedgjort». Dessuten at folket kommer i skade for å svinebinde seg selv til «et katastrofalt dårlig standpunkt».
Slike ubehagelige tømmermenn blir folket imidlertid reddet fra hvis det i stedet setter sin lit til det representative demokrati, skal vi tro Tetzschner.
Erfaringene fra det norske representative demokratiet viser dessverre nøyaktig det motsatte. EU- og EØS-spørsmål har en tendens til å fordunste i valgkampen opp mot stortingsvalg. Valg etter valg har vist at sammensetningen av Stortinget ikke er representativt for folkemeningen i EU-relaterte spørsmål. Først etter valget i 2017 fikk vi et stortingsflertall i pakt med folkeviljen, altså et flertall som sier nei til norsk EU-medlemskap.
Omvendt erfarte vi så sent som denne våren at stortingsflertallet overkjørte folkemeningen og Grunnloven med sitt vedtak av EUs tredje energimarkedspakke. Den tapende part, nemlig flertallet av det norske folket, føler seg i høyeste grad fremmedgjort – for ikke å si frakoblet – etter dette vedtaket. Så fremmedgjort at Nei til EU har funnet det nødvendig å forberede søksmål.
Gjennom folkeavstemninger i 1972 og 1994 har folket to ganger forhindret at Stortinget svinebandt Norge til EU. Stortingsflertallet har på sin side, uten noen gang å rådspørre velgerne gjennom en folkeavstemning, svinebundet Norge til den udemokratiske EØS-avtalen. Det er som kjent ingen angrefrist for katastrofalt dårlige direktiver og forordninger når de først er blitt implementert i norsk rett.
Det bør være mer enn åpenbart at Stortinget, i særdeleshet i EU-relaterte spørsmål, trenger et korrektiv i form av folkeavstemninger. Holdningen som kommer til syne hos så vel Erna Solberg som hos Michael Tetzschner, er at folket ikke bryr seg om kjensgjerninger og lar seg styre av følelser. Folket forstår altså ikke sitt eget beste. Det er en foruroligende innstilling til folk og demokrati.