Ulike tiltak for ulik ungdom
Debatten om tiltak mot ungdomskriminalitet blir svært enøyd når den ikke tar utgangspunkt i ungdommenes faktiske situasjon, både de kriminelle og de som ikke har blitt det ennå. Gjennom en årrekke har vi som har jobbet med kriminelle ungdommer, påpekt mange faktorer som skaper grobunn for kriminalitet og utenforskap. Disse er blant annet:
- fattigdom
- andre kriminelle
- fravær av gode voksenkontakter
- voksenverdenens tafatthet overfor destruktive miljøer
- en skole som ikke evner å fange opp de aller fleste barn og unge med utfordrende
- atferd- og læringsutfordringer
- manglende ungdomsklubber/fritidsklubber og andre åpne nærmiljøtiltak og inkluderende miljøer
- manglende oppfølging av unge med tidlige psykiske og sosiale utfordringer
- manglende bredde innen institusjonsbehandling for ungdom
- haltende samarbeid mellom politi, barnevern og andre etater
- kommersialisering av ungdommens identitetsmarkører, «penger er inngangen til alt»
Man må gripe alle faktorene over for å kunne lykkes med å minske ungdomskriminaliteten. Unge med kriminell- og annen destruktiv atferd er ikke en homogen gruppe. De trenger ulike og ofte langvarige individuelt tilpassede tiltak, for å gjenvinne en normalisert ungdomsrolle og komme i adekvat posisjon til utdanning og arbeidsliv.
Noen av disse kriminelle unge er vingeskadde fugleunger, mange er fattige og identitetssøkende, noen har traumer, mange har lærevansker, enkelte er svært belastet med psykiske utfordringer. Noen har dårligere evner, mange har opplevd hundrevis av personlige nederlag, og noen er så skadet og emosjonelt forstyrret, eller også ruset på dop eller vold, at de kynisk utnytter og undertrykker andre som også er tapere.
Følgelig må tiltakene som skal stoppe disse unges fortsatte kriminelle og destruktive løpebane, være omfattende og ulike. Noen bør tas bort og plasseres i fosterhjem, andre i institusjoner som fungerer, og noen bør plasseres i tiltak som er svært restriktive inntil de viser en atferd og holdning som gjør at restriksjonene kan trappes ned.
Barne- og ungdomspsykiatrien må aktivt være tilgjengelige og samarbeide med barnevernsinstitusjonene og de fengslene som har ungdomsavdelinger.
Ungdomsstraff fungerer for noen, andre må ha mer omfattende oppfølging. De gode ideene og tiltakene som har fungert før, kan med fordel utøkes. I tillegg bør det finnes ressurser til å pådømme saker raskt og ulike programmer til å følge opp de dømte i.
Politikerne må slutte å tru at de har monopol på løsningene. Bevilg heller penger, masse penger, og be alle seriøse parter om å bruke ressursene på å etablere trygge, meningsfulle og holdbare oppvekstmiljøer, sammen med lokale krefter.
Hva med å gi ekstra tippemidler til lokale foreninger som skaper prosjekter for integrering og fellesskap? Alle lokale krefter, foreninger og etater bør utfordres til å utvikle varige og fungerende samarbeidsformer og fellesskap, slik at ungdommen velger oss i stedet for de kriminelle. Så kan politiet bruke de maktmidler og metoder de har til å ta bakmenn og notorisk kriminelle og gjøre det vanskelig for alle i støtteapparatet deres.