I kronikken «Vi som ikke liker politiet» 24. mai, skriver Muna Jibril at hun ikke har tillit til politiet. Jibril beskriver egne møter og erfaringer med det som trolig er ulike deler av norsk politi. Felles for møtene er at hun opplevde dem svært ubehagelige. Hun viser også til erfaringer som familie og venner har hatt med politikontroller.
I Oslo politidistrikt er vi opptatt av at innbyggerne skal ha tillit til oss, ikke minst barn og unge. Jeg kan ikke går ikke inn på de eksemplene Jibril viser til, men lesing som dette gjør inntrykk. Vi vet at mange unge i Oslo, også med minoritetsbakgrunn, har veldig gode erfaringer med et politi som har vært til stede for dem og hjulpet dem. Men fordi vi møter så mange unge hver dag, og snakker med dem, vet vi også at en del ungdommer med minoritetsbakgrunn har liten tillit til politiet.
Dette er det nok mange årsaker til, og noen ligger utenfor det vi kan gjøre noe med. I andre tilfeller kan mistillit komme fra unge som utfører handlinger som politiet absolutt må reagere på. Og Jibril er ikke den første som påpeker at mistillit også kan ha sammenheng med opplevelser av politikontroll.
Vi tar dette på største alvor. Oslo politidistrikt har derfor i samarbeid blant andre ungdom med minoritetsbakgrunn laget en undervisningsbolk om viktigheten av gode publikumsmøter for våre operative mannskaper. Der fokuserer vi på de vanskelige sidene ved kontroll, og har fokus på å sikre best mulig profesjonalitet i slike situasjoner. Vi har også dialog med flere ungdommer fra Oslo Øst om opplæring av de nye forebyggerne vi i disse dager ansetter der. I tillegg har vi tatt flere grep for å målrette kontrollene bedre, og ser stadig på hvordan vi kan utføre jobben vår best mulig, og samtidig beholde publikums tillit.
Oslo politidistrikt har en egen klageordning som vi sterkt oppfordrer Jibril og andre til å bruke hvis de opplever seg uriktig behandlet. Alle som klager, får svar fra visepolitimester etter en grundig undersøkelse av hendelsen.
«‘Snitch’ med oss, Jibril – vi er ditt politi også!»
Klagebehandlingen viser at mange slår seg til ro med det som har skjedd etter at de får en mer utdypende forklaring på hvorfor politiet handlet som de gjorde. I noen klagesaker ser vi imidlertid at politiet har gjort feil, eller kunne håndtert en situasjon bedre. Da får vi anledning til å beklage, noe som er viktig for oss – nettopp fordi vi er avhengige av tillit. Slike saker brukes også til intern læring. Dersom folk ikke bruker muligheten til å klage, får vi ikke en slik mulighet til å ettergå hendelser og rette opp feil eller oppklare misforståelser.
Vi har gode erfaringer med å møte ungdom som er skeptiske til oss, og gå i dialog. Vi ser at når politiet får forklart hvordan vi opplever ulike situasjoner, så kan vi komme hverandre i møte. Ikke sjelden forteller ungdommer oss at de aldri har tenkt på hvordan ulike hendelser kan oppleves fra politiets side, hvilket ansvar politiet faktisk har, og hvilke regler som gjelder, for eksempel hvorfor man må etterkomme politiets ordre i kaotiske situasjoner. Vi ønsker derfor virkelig å møte ungdommene våre, på deres arenaer, for å få en dialog om hvordan vi sammen skal ha det i byen vår.
Så Jibril: Vi forstår at du ikke er en «snitch», men vi trenger ditt engasjement, og vi trenger konstruktiv kritikk – men vi tror også at du kan se andre sider ved politiet ved å se mer av vår hverdag, våre oppgaver og våre mål. Alle gode krefter må jobbe sammen for et godt lokalsamfunn og et godt politi. Vi møter gjerne deg og vennene dine.
I disse dager ansetter vi mange nye forebyggere i Oslos østlige bydeler. De skal være til stede, og snakke med og kjenne ungdommene. Vi tror veien videre er gjennom gjensidig kontakt og forståelse – og ikke det motsatte.
«Snitch» med oss, Jibril – vi er ditt politi også!