Intet nytt fra intaktivistmiljøet
I Klassekampen 21. mai forlater Ola Aarseth god debattskikk og evidensbasert medisin. Han siterer to setninger fra en kanadisk rapport helt ut av sammenheng før han konkluderer med det helt motsatte av den, ved å gå inn for noe så drastisk som en aldersgrense for omskjæring.
Canada: Som svar på spørsmål om tidlig mannlig omskjæring bør tilbys som et forebyggende tiltak på linje med vaksinasjon av Canadas offentlige helsetjenester, fastslår den kanadiske barnelegeforeningen (CPS) i sin metaanalyse: det er markante helsefordeler gjennom hele livsløpet til en mann som omskjæres tidlig, at risiko ved inngrepet øker med alderen, men at fordelene ikke er store nok til å rettferdiggjøre allmenn omskjæring; følgelig skal foreldre som ønsker å omskjære sine gutter tidlig av helseårsaker ha adgang til det, med faglig veiledning og adgang til god klinisk kompetanse.
USA: Aarseth har heller ingen grunn til å undre seg over at den amerikanske barnelegeforeningen AAP i 2012 justerte endret standpunkt fra nøytral til positivt til helseeffektene, for AAP forklarer: «siden ... [1999] er det gjort vesentlige bidrag i fagfellevurdert litteratur om mannlig omskjæring og mulige fordeler».
Et enkelt søk i Pubmed bekrefter utviklingen i kunnskap: Antall fagfellevurderte artikler om emnet vokste fra 2014 i 1999 til 2887 i 2005, til 4370 i 2012, og over 6000 i dag. Å avvise evidensbasert forskning på grunnlag av ubelagte beskyldninger om «kulturell bias», slik et knippe leger gjorde i kjølvannet av AAPs rapport, mangler ethvert krav på saklighet.
Dessverre er det typisk: det såkalte «intaktivistmiljøet» bruker selektive sitater, håndplukket og feiltolket forskning og personangrep. Derfor blir deres retorikk kun tatt alvorlig i land der tidlig mannlig omskjæring er svært uvanlig.