Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Essay

ILLOJALE EUROPEERE

Perspektiv: Både i tekstene de skrev om barndom og i motstanden de hadde mot sitt eget vestlige samfunn, finnes det berøringspunkter mellom den svenske forfatteren Jan Myrdal og Jens Bjørneboe.

BARNDOM: Familien Gunnar og Alva Myrdal etter hjemkomsten fra Amerika, med barna Jan (i midten), Sissela och Kaj, ca. 1940. FOTO: PRESSENS BILD, SCANPIX Pressens Bild

Da min far, Jens Bjørneboe, døde for 42 år siden, arbeidet han med en selvbiografi; teksten henvender seg til gutten Jens og spør denne om hvem han egentlig var, og hvorfor livet ble slik det ble. Han ville se tilbake, møte seg selv, prøve å forstå. Pappa var alltid opptatt av egen barndom, og av barn og unge mennesker. For meg er motivet med den ensomme gutten helt sentralt i forfatterskapet, slik lengselen etter kontakt er det. Bildet av gutten som har en voksen manns hånd å holde i, som også er gjentagende, er derfor et betydningsladet motiv – og håpefullt. Men selvbiografien klarte han ikke å skrive, han var for syk, ødelagt av depresjon og alkohol, og han avsluttet livet.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?