Det dreier seg om å gjøre et privat traume til et universelt politisk anliggende. Å flytte kvinnelige erfaringer fra terapirommet til sentrum av samfunnsdebatten. I så måte er emneknaggen #metoo en ubetinget suksess: Det som begynte som et oppgjør med én mann (produsent Harvey Weinstein) i ett miljø (filmbransjen i Hollywood), er utvidet til en kampanje mot seksuell trakassering i alle bransjer, i alle land. Som Gillian B. White påpeker i The Atlantic, må USAs president ta noe av «æren» for suksessen: At Trump aldri ble holdt ansvarlig for sine «grab them by the pussy»-uttalelser, har vært en vekker for mange. #metoo er rettet nettopp mot slike maktmenn som tror at de i kraft av sin stilling «can do anything» mot kvinner.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Spiegelgasse i Zürich huset to revolusjoner. Hvem var Lenin da han bodde der?
Mímir Kristjánsson
EKSILBYEN: Under første verdenskrig er Zürich fristed for flyktninger og revolusjonære, vitenskapsmenn og kunstnere. Her biblioteket på Bahnhofplatz rundt 1900. kilde: Wikimedia Commons
Det første som møter meg når jeg lander på flyplassen i Zürich, er en mor som holder beskyttende rundt sin datter. Ved siden av moren står det i store, svarte bokstaver: «Hun har så mye fra meg. Snart vil hun få pengene mine også. Gjør jeg det jeg kan for å forvalte dem riktig?».
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.