Full Nato-splitt
Mens øvelser raser i øst og vest, havner Moldova i skvis:

Mandag steg militærøvelsen «Aurora» opp over Sverige, som Nato nå bruker som nytt oppmarsjområde for å øke sitt nærvær i Østersjø-området helt opp i Russlands fjæresteiner. I dag braker øvelsen «Zapad 2017» løs i den vestre delen av Russland, Hviterussland og Østerjø-enklaven Kaliningrad, det gamle Königsberg.
«Zapad 2017» varer fram til 21. september, mens «Aurora» ikke blir avblåst før 29. september. «Aurora» finner sted på svensk grunn som følge av vertslandsavtalen som Riksdagen stemte for 25. mai i fjor.
Mens Moskva ser vertslandsavtalen og Danmarks og Norges tettere integrering i USAs militære infrastruktur, blant annet gjennom kjøpet av kampflyet F-35, har protestene mot «Zapad» blitt skrudd opp i de tre tilstøtende Nato-landene Polen, Litauen og Latvia, samt i Ukraina.
Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd hevdet for vel tre uker siden at en ikke kunne uteslutte at «Zapad» kan være fordekt russisk invasjon. Liknende advarsler har kommet fra Baltikum, inkludert Estland. Det blir vist til troppeforflytningene rett før annekteringen av Krim i mars-april 2014. Russerne kaller reaksjonene krigshysteri.
I stedet for 13.000 soldater blir det hevdet i Nato-kretser at antallet kan bli seks ganger høyere.
Nekter å delta
Midt i den oppspilte stemningen satte Moldovas Moskva-vennlige president Igor Dodon forrige onsdag ned støvlene for landets deltakelse i USAs militærøvelse sammen med Tyrkia i Vest-Ukraina. Øvelsen startet fredag og vil vare til 23. september.
– Deltakelse av moldovske soldater i militærøvelser utenfor landet er ikke akseptabelt, stadfestet Dodon med henvisning til grunnloven.
Det utløste ny skarp strid med den EU- og USA-vennlige regjeringen til statsminister Pavel Filip.
– Ingen vil ha en uforberedt og svak hær, sa Filip under et fjernsynsendt regjeringsmøte, melder Reuters.
Striden er en forlengelse av motsetningene som oppsto med valget av Dodon i desember i fjor, i kjølvannet av finansskandalene rundt den EU-strebende og markedsliberalistiske statsministeren Vlad Filat.
Nato-skepsis
Konflikten skjerpet seg da Dodon tidligere i år la ned forbud mot deltakelse i Nato-øvelser i Romania, som er Natos satsingsområde for utstasjoneringen av Natos rakettsystem og en foreslått marinebase i Constanta ved Svartehavet. Mange i Moldova er skeptiske til Natos virksomhet i nærheten og innrykk i nabolandet Ukraina. Mens pro-vestlige krefter gjerne trekker sammenlikninger mellom Krim og Øst-Ukraina, viser meningsmålingen til International Republican Institute (IRI) i september i fjor, at bare 21 prosent vil inn i Nato.

Etter annekteringen av Krim etter folkeavstemningen der, holdt utbryterrepublikken Transnistria sin egen folkeavstemning for å tilslutte seg Russland. President Vladimir Putin viste ingen interesse.
Andelen som mener at russiske styrker i Transnistria ikke utgjør noen trussel mot Moldova, økte fra 21 til 39 prosent fra september 2014, da president Petro Porosjenkos Antiterroroperasjon (ATO) raste i Øst-Ukraina, til september i fjor, ifølge IRI.
I forbindelse med forrige Nato-øvelse, før Dodon ble president, svirret ryktene om at øvelsen var fordekt forsøk på å skape intern konflikt for å kunne innlemme Moldova i Romania under dekke av Nato-intervensjon.
Sovjet-nostalgi
Feiden mellom Filip og Dodon får ofte nedslag i forholdet til Russland og dermed også forholdet til USA og EU som landet inngikk assosieringsavtale med i 2014, av samme slag som Ukrainas president Viktor Janukovitsj sa nei til.
I august ble Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin erklært persona non grata i Chisinau av regjeringen. IRI-målingen viser derimot at folk i Moldova, der det fins en viss grad av Sovjet-nostalgi blant deler av befolkningen, har langt mer avslappet og sympatisk forhold til Russland. Samtidig har mange et mer anstrengt forhold til EU, som de mener er med å ødelegge økonomien, både i Moldova og i nabolandet Romania.
62 prosent anser at Russland er viktigere for økonomien enn Ukraina. 27 prosent mener motsatt. 43 prosent er for Putins prestisjeprosjekt Den eurasiatiske unionen (EAU), mens 40 prosent er for EU. Likevel sier 57 prosent at Moldova har bedre forbindelser med EU og 47 prosent med Ukraina enn med Russland (43 prosent). 29 prosent støttet annekteringen av Krim; 44 prosent var mot.
Det fins derfor et folkelig forankret grunnlag for feiden mellom Filip og Dodon som skjer under radaren for krigsspillet som nå pågår på den nordisk-baltiske scenen.
Av Peter M. Johansen