- Midt i New York er det to gigantiske hull i bakken. Som permanente sår i bybildet skal de minne om terrorangrepet 11. september 2001, som tok livet av 2996 mennesker og skadet mer enn 6000. For oss som så det fra Norge er 11. september forbundet med storpolitikk, men for dem som lever og jobber i byen, er det personlig. Mange mistet familie, venner, kolleger. For dem må det å gå forbi minnesmerket, eller se det fra vinduet, være tøft innimellom. Sånn er det med minnesmerker over grufulle hendelser. Og sånn må det egentlig være. Alternativet er at vi skal skåne oss selv. Da gir vi slipp på en viktig del av vår kollektive hukommelse. Sårene er jo der, spørsmålet er om vi skal erkjenne dem, og la dem være synlige.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
• Ønsker tettere nordisk forsvarssamarbeid • Kaller Storbritannia «forvirret»
Søker alternativer til USA
Nato og
VENNEJAKT: Espen Barth Eide mener Norge må knytte tettere bånd til Tyskland og Norden, og at Europa må stå stødigere på egne bein så lenge Donald Trump er president i USA.
Espen Barth Eides CV i norsk forsvars- og utenrikspolitikk taler for seg: Ap-toppen har klatret karrierestigen fra statssekretær i henholdsvis utenriks- og forsvarsdepartementet, før han i den siste rødgrønne regjeringsperioden satt som både forsvarsminister og utenriksminister.