Statistisk sentralbyrås «Norsk mediebarometer 2016» forteller om til dels store endringer i nordmenns medievaner. Tidligere var papiravisene og fjernsynet de dominerende mediene i Norge, med en daglig publikumsoppslutning på over 80 prosent i 1991. I fjor var den daglige lesningen av papiraviser nede på 39 prosent, mens fjernsynet hadde en oppslutning på 67 prosent. Fjernsynsseingen er nå ganske stabil, og for avishusene er det også noen gode nyheter fordi lesningen av aviser på nettet øker. Avisenes oppslutning på nett er nå 56 prosent, mot altså 39 prosent for papir. Til sammen leser 73 prosent aviser hver dag enten på papir eller nett. Den daglige bruken av video og film har lenge holdt seg på rundt ti prosent, men er nå i kraftig vekst. Økningen til 26 prosent i fjor skyldes først og fremst filmstrømming via nettjenester som Netflix. Den daglige radiolyttingen er på 59 prosent, det samme som året før. Boklesningen holder seg stabil, med en liten økning til 26 prosent i fjor, mens lydmedier ligger jevnt høyt på 37 prosent daglig bruk, først og fremst via strømming fra musikkanaler som Tidal og Spotify.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
TOPPMØTE: Utenriksminister Børge Brende med FNs tidligere generalsekretær Ban Ki Moon på Svalbard i 2015. Svalbardtraktaten regulerer all militær aktivitet på øygruppa, og i traktaten heter det at man «ikke (kan) utnytte området i krigsøyemed».
Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Den første helga i mai er Norge vertskap for Natos parlamentarikerforsamling på Svalbard. Der skal politikere fra Natos medlemsland møtes for å høre på foredrag fra blant annet Polarinstituttet, Kystvakta og miljøvernminister Vidar Helgesen.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.