Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Utdanning

Oslo vant, nok en gang

60.000 femteklassinger tar nasjonale prøver:

Testes: Elever på femte trinn testes i matte, norsk og engelsk hvert år. FOTO: Frida Holsten Gullestad

Oslo er «vinneren» av årets nasjonale prøver, viser tall publisert tirsdag. Resultatene fra testingen av 60.000 elever på femte trinn i matematikk, engelsk og lesing viser at andelen som presterer på det høyeste av tre nivåer, er langt høyere i Oslo enn i de andre storbyene.

I Oslo og Bærum ligger en tredjedel av elevene på høyeste nivå i samtlige fag. Resten av storbyene ligger på det nasjonale snittet. Nord-Norge er den svakeste landsdelen.

Trener på testen

Oslo har ligget på topp i resultater fra nasjonale prøver helt siden prøvene ble obligatoriske i 2008. Gunn Imsen, professor i pedagogikk ved NTNU, tror grunnen til Oslos oppsiktsvekkende gode resultater er todelt.

– Oslo har satset spesielt på at alle skal kunne lese, skrive og regne. Så dels er det et resultat av en langsiktig satsing på grunnleggende ferdigheter, sier hun, men mener også det finnes en mindre positiv forklaring.

– Resultatene fra nasjonale prøver har blitt brukt som en indikator på rektorer og læreres prestasjoner. Kommunen har presset hardt på for gode resultater, som medfører mye fokus og kanskje ekstra forberedelser på prøvene, sier Imsen.

Kontrovers

Osloskolen har lenge vært utstillingsvinduet for høyresidens skolepolitikk og konfliktnivået rundt Osloskolens fokus på testing har vært høyt over tid. Beskyldninger om at det øves på standardiserte tester for å drive opp resultatene har kommet fra både foreldre, fagforeninger og lærere. Påstandene avvises av Utdanningsetaten i Oslo, og et flertall av rektorene i Osloskolen.

Imsen mener det er så store variasjoner i fokuset på prøvene rundt om i landet at det ikke er meningsfullt å bruke dem til å sammenligne kunnskapsnivået til elevene.

– Tall kan misbrukes, jeg synes man legger for mye vekt på disse resultatene. Skal de brukes må man bruke dem til det de var ment til, et redskap for den enkelte skole i arbeidet med opplæringen av elevene, sier hun.

Holder koken

Endringer i testene gjør at man for første gang kan sammenligne årets resultater med fjorårets i mattematikk og engelsk. Ser man på det nasjonale snittet presterer elevene på samme nivå i både matte og engelsk som i fjor.

I matematikk ligger 24 prosent av guttene og 26 prosent av jentene på laveste mestringsnivå. Nord-Trøndelag, Finnmark og Nordland skiller seg ut med rundt 30 prosent av elevene på laveste nivå i matte.

Også i engelsk gjør guttene det litt bedre enn jentene. Her ligger 26 prosent av guttene i topp, mot 22 prosent blant jentene.

Svake i lesing

Det er ikke mulig å sammenligne resultatene i leseferdigheter med tidligere år, men tallene for i år er ikke oppløftende. Av 60.000 femteklassinger er det nær 13.000 som er dårlige til å lese.

– Å kunne lese og skrive er helt grunnleggende ferdigheter som alle trenger, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB tirsdag.

Av Jo Røed Skårderud, i Trondheim