Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Eu

Skjerper kontroll uten hell

Grenseovervåking for milliarder i EU tvinger flyktninger ut på farlig ferd over havet:

VAKT: En italiensk carabinieri står foran en gruppe flyktninger som ble reddet av et militærskip under operasjon Triton, redninger som koordineres av EUs grensekontrollbyrå Frontex. FOTO: GIOVANNI ISOLINO, AFP/NTB SCANPIX

Ved en grenseovergang mellom Tyrkia og Bulgaria går en vakt og måler CO2-nivået i alle de lastebilene som skal inn i EU. Mye CO2 betyr sannsynligvis mennesker som sitter og puster. Dermed kan vaktene oppdage flyktninger og asylsøkere som forsøker å krysse grensen. Det er et eksempel på overvåkingsutstyret EU-landene tar i bruk for å stenge EUs ytre grenser.

Fra 2000 til 2014 har medlemslandene brukt over 14 milliarder kroner på overvåkingsutstyr, gjerder og koordinering av tiltak fra Frontex, EUs byrå for grensekontroll. Det viser tall fra The Migrant Files, en internasjonal gruppe av journalister som avisa Information har arbeidet sammen med.

Velger annen rute

Samtidig foregår det i EU debatt om hvem som har ansvaret for alle asylsøkere som kommer til Europa. Debatten har eksplodert etter at en stor gruppe migranter i forrige uke forsøkte å komme seg gjennom tunnelen under Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia.

Spørsmålet er hva EU-landene får ut av å øke grenseovervåkingen.

EUs grenseorganisasjon, Frontex, som koordinerer EU-landenes operasjoner på området, ser tydelig at antallet asylsøkere og migranter ved et grenseområde faller når landene investerer store summer på overvåking.

Men som regel velger de bare en annen rute, forteller pressesjef i Frontex, Ewa Moncure.

– Greske myndigheter gjennomførte en operasjon som involverte omkring 2000 vakter (i 2012 og 2013, red.anm.). Da dro flere nordover mot Bulgaria, og noen valgte øyrutene fra Tyrkia til Hellas, som åpnet seg igjen, forklarer hun.

Derfor har Frontex sørget for at 57 politifolk fra andre EU-land nå forsterker det bulgarske grensepolitiet. Til sammenligning er det bare utstasjonert 20 vakter ved grensen mellom Tyrkia og Hellas.

– Vi prøver å være fleksible og justere antallet vakter etter hvor presset er, sier Moncure.

Havet er siste grense

Den forsterkede innsatsen ved grensene betyr at rutene over havet blir mer fristende. Ifølge Frontex seiler mange flyktninger nå fra Tyrkia til de greske øyene, som i disse dager er under massivt press. Den andre viktige ruta går fra Libya til Italia.

Derfor valgte EUs ledere i mai, som reaksjon på alle som har druknet, å gi Frontex en ekstrabevilgning på 194 millioner kroner til operasjoner på havet i 2015. I tillegg kommer 88 millioner kroner til å spore opp og angripe smuglerbåter før de blir satt inn i flyktningtrafikken.

Men slike løsninger skaper bare flere problemer, mener postdoktor Ruben Andersson, som forsker på EUs grensepolitikk ved London School of Economics. Han spår et enda større press på de greske øyene hvis EU klarer å stenge rutene fra Libya.

– Økt grensekontroll er en enkel måte å vise besluttsomhet på kort sikt. Men på lang sikt skaper det bare mer risikable ruter for flyktningene, og det styrker smuglernettverkene. Det skaper bare et marked hvor det hele tida er behov for ytterligere kontrollsystemer og mer penger til patruljer, sier Andersson.

SÅR: En syrer viser fram sine bandasjerte føtter i den serbiske byen Presevo ved grensa til Makedonia. © FOTO: DIMITAR DILKOFF, AFP/NTB SCANPIX

Og det er fortsatt mange som forsøker å krysse grensene på landjorda.

Tvilsom effekt

Det gjorde Amin, som var skolelærer i Irak. Han ble imidlertid oppdaget ved grensen og sitter nå i en flyktningleir i den bulgarske byen Harmanli.

– Jeg tenker noen ganger på om jeg skulle ha krysset grensen på en varm dag i stedet for om natten. Da hadde kanskje ikke varmesensorene avslørt meg, sier han til Informations utsendte.

Amin ble tvunget til å søke asyl i Bulgaria, som verken tilbyr tak over hodet eller mat til de som får det innvilget. Derfor er det mange som forlater Bulgaria før saken deres er ferdigbehandlet, forklarer Boris Cheshirkov, som er talsmann for FNs høykommissær for flyktninger i landet.

– De fleste vi snakker med, forteller at de vil dra videre til Tyskland, Sverige og Frankrike. De vanskelige forholdene og den totale mangelen på integrasjon gjør at flyktningene skyves videre, sier Cheshirkov.

Det er derfor tvilsomt om kontrollen ved yttergrensene endrer på den samlede innvandringen. Ifølge lederen for grensepolitiet i Sverige, Patrick Engstrøm, er ikke mer grenseovervåking ensbetydende med mindre migrasjon.

OVERFYLT: Italiensk kystvakt finner en båt full av flyktninger i februar. © FOTO: GUARDIA COSTIERA, AFP/NTB SCANPIX

– Den enkelte immigrantens behov for å flykte eller immigrere – og den samlede kraften i migrasjon – kan ikke holdes tilbake ved kontrolltiltak. Kontrolltiltak kan derimot bidra til å identifisere kriminelle eller personer som har blitt utsatt for forbrytelser. Det er også viktig for å redde personer som er på flukt, sa Engstrøm til Sveriges Radio i februar i år.

Flere tiltak på vei

Pressesjef i Frontex, Ewa Moncure, er ikke enig. Hun medgir at grensekontroll ikke er nok i seg selv, men understreker at EU også bruker andre tiltak, som «Agendaen for migrasjon».

– Det arbeides nå med mange andre elementer, som samarbeid med tredjeland og muligheter for å komme lovlig inn i EU, sier Moncure. Et av forslagene er en fast nøkkel for å fordele asylsøkerne mellom EU-landene. De har imidlertid ikke klart å bli enige. 20. juli klarte de likevel å fordele 32.256 båtflyktninger som hadde kommet inn via Hellas.

Ifølge Eva Cossé fra Human Rights Watch er det et skritt i riktig retning. Men det er et lite skritt.

– Det er utrolig lite. Hellas mottar i gjennomsnitt tusen migranter om dagen, sier hun.

– Det viser seg gang på gang at det er lett å bli enige om tiltak for å stenge grensene, mens det er utrolig vanskelig når det gjelder ansvarlige løsninger som også har menneskerettigheter for øye.

Det har ikke vært mulig for The Migrant Files å få adgang til alt det EU-landene bruker på å holde asylsøkere og migranter ute. De 14 milliardene over 14 år er dermed et minimum. Til sammenligning var de samlede utgiftene til asylsøkere i Danmark 1,8 milliarder kroner i fjor, mens det for perioden 2000 til 2014 var 16,8 milliarder. Det viser en oversikt fra det danske justisdepartementet. I Tyskland lå tallet for 2014 på 16,4 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået DPA.

© Information

Oversatt av Lars Nygaard

Av Lise Møller Schilder, Jakob Espersen og Kristian Holgersen