– Dette er også asylbarn
Margreth Olin om ungdommene som kastet stein på Lunner mottak:

– Dette er en gruppe som ikke føler seg forstått, hørt eller møtt når det gjelder behovene de har, sier filmskaper Margreth Olin til Klassekampen.
Torsdag ble rundt 20 enslige, mindreårige asylsøkere pågrepet på Lunner statlige mottak etter at de gjorde hærverk og kastet stein mot politiet. En politimann måtte på legevakten med kuttskader i hånden.
Alle beboerne er mellom 15 og 18 år. De protesterte mot at politiet skulle omplassere en som hadde fylt 18 til et ordinært mottak.
Rekordhøye ankomster
Siden mai i år har ankomstene av mindreårige asylsøkere uten omsorgspersoner økt kraftig. I løpet av første halvår i år kom det nær 200 flere enslige asylsøkende barn til Norge enn det gjorde første halvår i toppåret 2009. Mer enn halvparten av dem er fra Afghanistan. 361 kommer fra Eritrea og 51 fra Syria. Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere er mange unge gutter som flykter fra tvangsrekruttering til regjeringshæren i Eritrea, eller Taliban og andre opprørsgrupper.
Av dem som har fått asylsøknaden sin behandlet så langt i år, fikk ni såkalt tidsbegrenset oppholdstillatelse.
Tidsbegrenset opphold betyr at de kan tvangsreturneres så snart de har fylt 18 år og er myndige.
Flere skader seg selv
I Margreth Olins dokumentarfilm «De andre» fra 2012 kom vi tett på flere ungdommer som hadde fått dette tidsbegrensede vedtaket og som var plassert på et asylmottak reservert for denne gruppen i Salhus utenfor Bergen. Mottaket ble til slutt stengt, fordi det ble uforsvarlig å ha så mange traumatiserte og deprimerte ungdommer på én plass. Nå spres denne gruppa på ulike mottak. Mottaksledelsen på Lunner kunne i går ikke svare på om det var noen på mottaket som hadde slik tidsbegrenset oppholdstillatelse.
– Hvis man setter sammen grupper hvor noen får opphold, andre får avslag, og andre igjen sitter og vet at de må ut på 18-årsdagen, så skaper det et miljø som er en enorm belastning, sier Margreth Olin.
Episoden torsdag overrasker henne ikke det minste.
– For meg er det overraskende at vi ikke har sett større og mer tragiske utfall av den manglende omsorgen disse barna får, sier Olin.
Hun kjenner til eksempler på både selvmordsforsøk og selvskading. Et uavhengig tilsyn og forsvarlig omsorg må på plass omgående, mener hun.
Først og fremst barn
I april var Olin i NRKs Debatten da temaet var asylbarn. Der lovet KrF-leder Knut Arild Hareide Olin på direkten å kjempe for at rettighetene til alle asylbarn – også de enslige mindreårige – skulle sikres. Siden har det vært stille.

Olin synes det er et tankekors at asylbarn som er i Norge med sine familier skaper så stort engasjement, mens så få hever stemmen for barna som er her alene.
– De er en like utsatt gruppe og fortjener det samme engasjementet, men fordi de ikke har fått tilsvarende langvarig oppmerksomhet, er det ingen som virkelig følger dem opp.
Vil fremme stortingsforslag
Men når Klassekampen ringer KrF-leder Knut Arild Hareide, lover han å kjempe for at barnevernet skal ha ansvaret for alle asylbarn, også de over 15 år.
– Mitt løfte til Olin står fast. Hun har kjempet for denne gruppa i mange år. Det er få som er mer verdt å lytte til enn henne, sier Hareide.
– Vi jobber med dette i dialog med regjeringen, og har ikke fått til de resultatene vi ønsker, sier han.
Nå lover han å fremme et forslag i Stortinget.

– Ordningen for dem under 15 år må også gjelde for dem mellom 15 og 18 år. Det koster penger på kort sikt, men på lang sikt vil det sikre både menneskelige ressurser og økonomiske ressurser for vårt samfunn, sier KrF-lederen.
Han understreker at forslaget må være helhetlig. Han ønsker også å få på plass tiltak for de mange barna som i dag forsvinner fra asylmottakene.
Mottaksapparatet sprengt
Flere medier avdekket i sommer uverdige forhold hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen der alle enslige, mindreårige asylsøkere må registreres. De ble holdt innelåst i mer enn et døgn, fikk dårlig mat og måtte sove rett på gulvet.
Redd Barna sender i disse dager et brev til justisministeren og barneministeren hvor de stiller dem til ansvar for de dårlige forholdene.
Seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barna etterlyser strakstiltak for å møte den akutte situasjonen som har oppstått i sommer, og også hun mener det er på tide med et uavhengig tilsyn som kan ivareta barns interesser på mottakene.
– Uansett om det er UDI eller barnevernet som skal ha ansvaret for disse ungdommene, fortjener de en bemanning og et tilsyn som er skodd for å ivareta disse sårbare barna som er alene på flukt, sier Skybak.
I dag er det UDI som har tilsyn med sine egne mottak. Asylmottaket i Lunner fikk åtte pålegg ved en kontroll som ble utført tidligere i år.
Av Åse Brandvold