Mohamedou Ould Slahis bok «Guantánamo Diary» klatret rett inn på bestselgerlistene i USA etter lanseringen tirsdag denne uka. Boka er en førstehåndsberetning om livet i den amerikanske fangeleiren på Cuba, og beskriver en hverdag preget av isolasjon, vold og tortur. Boka har fått vid omtale, også i norske aviser, og det er virkelig ikke underlig at den vekker oppsikt: Det er første gang en helhetlig fortelling om hverdagen på Guantánamo er publisert. Veien til bokhyllene har vært alt annet enn enkel, og det er mer enn ni år siden siste punktum ble satt. Amerikanske myndigheter har imidlertid brukt år på å sladde manuskriptet, som i dag utgis med alle overstrykninger intakt. Og det er langt mer enn navn som er fjernet; hele avsnitt er tatt ut, av hensyn til USAs sikkerhet og, kanskje, omdømme.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Offentlige tjenester hviler på relasjonen mellom mennesker.
Hallvard Bakke
INN MED ROBOTENE: Mulighetene for å mekanisere de menneskenære offentlige tjenestene er langt færre enn for vareproduksjon. Her fra Ahus i Oslo.Foto: Anniken C. Mohr
Før valget i 2013 fikk vi høre fra Fremskrittspartiet at Norge har en offentlig ressursbruk som mer er tilpasset en befolkning på 20 millioner og ikke fem. Høyresida har lenge klaget over at den offentlige ressursbruken stadig øker og at det er altfor mange som jobber i det offentlige. Nylig la Fagforbundet frem en rapport skrevet av rådgiver Linda Oksnes og professor Bjarne Jensen: «Ressursbruk i offentlig sektor. Hva sier tallene?» Tallene sier noe helt annet enn høyresidens propaganda.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.