En malerisk motreaksjon
– Det er nok en motreaksjon på den intellektuelle og kontrollerte kunsten, sier Laakso om sine malerier.
– Det er bra at den kunsten finnes, men den bare fungerer ikke for meg, den er for fjern fra både kroppen og kunstverket, sier finske Päivi Laakso. Og maleriene hun nå stiller ut på Galleri Brandstrup i Oslo er verken spesielt kontrollerte eller intellektuelle. Iallfall hvis man forbinder slike ord med distansert kunst som teoretiserer vilkårene for kunst i seg selv. Den tendensen fikk Laakso møtt til gagns i løpet av sin utdannelse på skulpturlinja på Statens kunstakademi.
– Den tiden jeg gikk på akademiet, rundt 1996, var det ekstremt mye teori, redegjørelser og forelesninger om psykoanalytikeren Jacques Lacan og det hele. Det var en heftig teoretisering. Det var angst i lufta, folk turte nesten ikke lage kunstverk. «Du må vite hva du vil med det og hva du skal lage før det blir kunst, hvis ikke er du faen meg dum»; sånn var stemningen. Det lages mye bra, teoribasert kunst, men jeg fungerer ikke sånn. Jeg er mer sånn innvoller ut, sier Laakso på norsk-finsk, og ser fornøyd ut med det.
Tilgjengelig kulturarv
Päivi Laakso har tidligere arbeidet med performance, installasjon, tegning og er også romanforfatter. Hun er ikke alene om å turnere flere medier. Matias Faldbakken både skriver bøker og arbeider med kunst, og ser på det som to sider av samme sak, Kim Hiorthøy driver alt fra foto til poesi til film. Å jobbe med forskjellige medier faller naturlig for Laakso.
– Hvorfor tror du så mange kunstnere i dag arbeider på denne måten?
– Vi har hele kulturarven tilgjengelig, alt i fra fotografi og film til Marchel Duchamp og dadaismen. Det er et enormt teknisk materiale vi har å velge i. Og kunstdefinisjonen er såpass løs og udefinerbar at det kan gå an. Men det kan jo også føre til at noen sparker inn åpne dører. Jeg føler jo at jeg har gått litt mot strømmen ved å male bilder.
– Du føler deg ikke hip?
– Jeg tenker at det kommer til å komme reaksjoner på det: «Stiller hun virkelig ut på Galleri Brandstrup nå, med malerier, så kjedelig». Jeg mener jo ikke det er kjedelig, andre får tenke det de vil. Men det er utfordrende følelsesmessig å vise den litt naive siden av meg, sier Laakso.
Verden rundt
Tidligere har den finske multikunstneren vært opptatt av det romlige i installasjonskunst, det å kunne skape en verden som publikum bokstavelig talt kan gå inn i. Likevel synes hun maleriet har fungert overraskende bra for henne.
– Det overrasket meg at jeg ville male. Tidligere har de kantete bildene føltes A4-aktige og hemmende. Men nå ser jeg at jeg kan fange en helt enorm verden på lerretet – og uten å bruke ett år på en stor installasjon. Det er mye kropp i bildene hennes, men det er ikke kroppene i seg selv som er interessante, mener Laakso; det er verden rundt. Det kommer til syne i at fuglene på bildene ofte smitter over på andre androgyne vesener på lerretet. De får fjær og fugletrekk selv. Laakso viser til det heftigste maleriet hun har på utstillingen nå. Det er overfylt med detaljer og obskure former.
– Her har jeg gått litt vilt frem. Jeg har ikke helt kontroll selv, jeg må innrømme det, sier Laakso. Hun maler assosiativt: Ser en form her og en form der som ligner på noe, og legger penselstrøk og figurer på det. Men noe styring har hun. Tittelen på Laaksos utstilling er tatt fra Bjørneboes skuespill «Fugleelskerne» fra 1966, som blant annet handler om konflikter fra 2. verdenskrig. Laakso har også laget sin egen versjon av myten om «Leda and the Swan» hvor Zevs gjør seg om til en svane og forfører – eller berøver – Leda.
– Det er vakkert, men også grotesk. Det skurrer noe mørkt et sted. Maleriene mine handler da også om driftene i mennesket, sier hun.
Nordisk natur
– Er det noe finsk ved maleriene dine?
– Vel, det sies at nordiske kunstnere er opptatt av natur. Jeg er opptatt av verden rundt menneskene i bildene, og forsøker å gå inn i den verdenen.
På utstillingen har Laakso også laget skulpturer, i industrimateriale som ligner isopor i lettheten, men som er glattere – og hudfarget.
– Skulpturene er mer kroppslige enn maleriene, det er som om kroppen bare har blitt dyttet ned på gulvet, sier Laakso, som ikke bare har valgt materiale ut i fra poetiske motiver:– Jeg er en ekstremt utålmodig person, jeg orker ikke lange støpeprosjekter. Jeg jobber rett på en klump og skjærer ut skikkelsen av den, med sag og kniv, så går jeg over med sandpapir. Litt tålmodighet må hun likevel ha. Framover skal Päivi Laakso ikke bare bedrive kunst, hun har også fått stipend for å skrive flere bøker. Det stipendet skal hun reise til Svalbard for.
– Da må jeg jo skrive. Hva annet skal jeg gjøre der, se på isbjørn og trene med hagle?
Karin Haugen (tekst) og Linda Bournane Engelberth (foto)