Møter irakisk motstand
Amerikanske styrker som rykker fram mot Bagdad, ble søndag stanset utenfor Nassariyah av kraftige kamper, ifølge Reuters. Lørdag kom det melding om at de amerikanske styrkene hadde erobret den strategisk viktige brua over Eufrat ved Nassariyah på vei nordover mot Bagdad på to fronter, en akse langs Eufrat og en lenger vest som i går ettermiddag ble oppholdt i kamper ved Najaf.
I løpet av helga har det blitt klart at de amerikanske og britiske styrkene har møtt motstand i alle byer de har forsøkt å erobre, med unntak av grensebyen Safwan og Az Zubair, hvor Republikkgarden har stukket oljebrønner i brann for å forsinke framrykkinga.
Kamper
Iraks desinformasjonsminister Mohammed Sayed al-Sahaf gjorde i går et stort nummer av å tilbakevise tidligere amerikanske og britiske meldinger om at havnebyen Umm Qasr, som ligger vegg i vegg med Kuwait, er blitt erobret. Meldinga ble siden modifisert til at US og Royal Marines hadde inntatt Iraks eneste dypvannshavn, men BBC kunne i går vise bilder direkte fra de spredte kampene som fortsatt pågikk.
Ifølge løytnant Ben Curry i Roayl Marines 3. korps var det fortsatt vel 120 republikkgardister som holdt stand. Det dreier seg utelukkende om såkalte motstandslommer, små, isolerte enheter som ikke har overgitt seg, men som heller ikke er i stand til å holde de amerikanske og britiske styrkene i sjakk, langt mindre drive dem tilbake.
Vansker med sivile
Men motstanden som USA og Storbritannia hittil har møtt har slått hull på to spekulasjoner, nemlig at de irakiske styrkene umiddelbart ville kaste fra seg sine våpen og overgir seg og at de amerikanske og britiske styrkene ville bli mottatt som helter og befriere, slik propagandaen har manet fram.
Løytnant Curry bekrefter derimot overfor BBC av hans marinestyrker har vansker med at irakiske soldater kler om i sivilt og glir inn i befolkningen etter å ha gitt opp kampen.
Bare i et fåtall tilfeller har styrkene fått hjelp av sivile til å finne de irakiske soldatene.
Motstanden skjer dessuten i de områdene hvor opposisjonen mot Saddam Hussein og hans regime egentlig er stor, nemlig i de overveiende shia-muslimske områdene i sør og den sentrale delen av landet. Najaf er shiamuslimenes helligste by. Her gjentar bildet seg fra de tre øvrige byene som invasjonsstyrkene hadde nådd fram til i går ettermiddag.AFP meldte om fortsatte motstandslommer i Umm Qasr fire dager etter at US og Royal Marines rykket inn, og i Nassiriyah, nord for Basra, pågikk det kamper over et døgn etter at USA hevdet å ha inntatt byen. Det heter nå at styrkene har kommet til utkanten av byen. Amerikanske offiserer sier til AFP at de ikke har til hensikt å innta den, men bruker kamphelikoptre og tungt artilleri til å bryte ned motstanden.
Heller ikke Basra skal være inntatt. De amerikanske styrkene skal ha forskanset seg vel ti kilometer vest for byen hvorfra den blir holdt i sjakk.
77 sivile ble drept og 366 ble såret under bombingen av Basra lørdag, hevdet Sahaf på pressekonferansen i Bagdad i går.
Amerikanske og britiske militærmyndigheter forsøker å tone ned betydninga av motstanden som de møter. I stedet melder Reuters med bakgrunn i en anonym kilde i den britiske forsvarsdepartementet at bakkeoffensiven mot Bagdad vil bli innledet i morgen, eventuelt mandag kveld, og at de amerikanske og britiske styrkene derfor har gått rundt byen i sør for ikke å engasjere seg i bykrig når de regner med at overgivelsen likevel vil komme. Men beleiringa kan raskt gå utover sivile med hensyn til forsyninger av mat, vann og medisiner.
Peter M. Johansen