Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Følsomt fokus på tid

Blac Box Teater, OsloElevator av og med Kreutzer KompaniKoreografi: Eva-Cecilie RichardsenMusikk: Kelly DavisVideo: HC GiljeDans: Gry Bech-Hanssen, Kristianne Moe og Ulf Nilseng Kreutzer Kompanis 10. produksjon har tittelen Elevator, men forestillingen beveger seg horisontalt. Tre separate, rektangulære skjermer er installert bak tre dansere. Fra venstre til høyre beveger element og formstrukturer i videoprojeksjoner seg over skjermene og danner en grovkornet bildeflate som fanger inn dansernes kropper via kamera. Lys kaster i tillegg kroppenes skygge mot skjermflaten, og er slik sett en annen måte for danserne «å bevege seg inn i billedflaten» på. Tid og bevegelse er hovedtema i Elevator. Koreograf Eva-Cecilie Richardsen er interessert i hvordan opplevelser av fortid, nåtid og fremtid flyter gjennom kroppen, og hvordan kroppen tar tak i disse opplevelsene og frakter, forbinder og forvalter erfaring de gir. Dansernes bevissthet synes å være adskilt fra kroppenes bevegelse. Som subjekt er de her og nå, mens kroppene har sitt eget liv. Kroppene rister og vrir seg uten at hodet er med, som om kroppen selv hadde bestemt å kvitte seg med avfall, eller gi fra seg ekko fra tidligere og andre situasjoner enn den de befinner seg i på golvet.

Kroppen som knyttepunkt mellom fortid, nåtid og framtid vokser i møtet med Giljes videoflater. Han sitter på sidelinjen og fanger opp aktiviteten på golvet med sin improviserte videokunst. Opptak og projisering av bevegelsene skjer i et her og nå sammen med danserne, men aktiviteten på skjermen og på golvet oppleves som to adskilte verden når Gilje manipulerer opptakene med teknikk. Danserne «beveger seg inn og ut» av den foranderlige billedflaten og manipulerer forståelsen av tid og rom.

Kroppen lanseres som transformator for tid og et lagringssted for historiene kroppen har tatt del i tidligere. Hvilke historier kroppene/bevegelsene henter fram, er ikke innlysende. Danserne bare antyder at det har eksistert en fortid. Det er lydbildet som gir tilskueren input til tolkning i form av stemninger som farger det visuelle uttrykket. Elevator vinner oppmerksomhet på grunn av sin følsomme evne til å fange konsentrasjonen. Først og fremst på grunn av Kelly Davis minimalistiske lydbilde, men også på grunn av den rene kroppsspråket Eva-Cecilie Richardsen og danserne skaper og HC Giljes måte å imøtekomme lyd og bevegelse på, for derigjennom å skape bilder.

Grete Indahl