Lyslugget i Sør-Afrika
Forholdet mellom norske politikere og Sør-Afrikas apartheid er tema for Bo Brekkes politiske thriller, Stjernepiken. Flere steder i Stjernepiken har Brekke detaljerte historier om forfølgelser og krumspring for å komme seg ut og inn av ulike områder. Særlig gjelder dette besøk i townshipene.
– Nervøsiteten og følelsen av å være i en verden en ikke skal være er selvopplevd, sier Brekke, og forteller om hvordan kontakter knyttes, og om umuligheten av å reise inn i townshipene alene som hvit mann, uten følge av en svart kontakt. En av scenene beskriver et politisk møte, hvor den svarte menneskemengden taktfast roper «En boer, en kule». Brekke har selv vært på liknende møter, og beskriver det som skummelt for en lyslugget, hvit nordmann.
– Mange ble hissige på oss, sier han. I den svarte verden er du prisgitt de svarte du er sammen med.
Norsk agent
Den norske diplomaten Nina Fosse reiser til Sør-Afrika for å finne dokumenter som kan spore opp en norsk agent for Sør-Afrikas gamle regime. Inn i denne historien fletter Bo Brekke innsikt om et Sør-Afrika med mange flere politiske gråtoner enn det svart-hvitt-bildet vi vanligvis får servert. Stjernepiken handler vel så mye om Norges forhold til Sør-Afrika som det handler om forholdene i selve Sør-Afrika. I romanen viser Brekke hvordan Norge gikk langt i å både støtte og blande seg inn på ANCs side. Mens det på 1970-tallet var stor skepsis i UD mot ANC, fordi de ble oppfattet som Moskva-orienterte, snudde denne oppfatningen seg senere.
– Det ble viktig å knytte Sør-Afrika, Angola, Mosambik og Zimbabwe mot Vesten. Dessuten var det mindre problematisk med norske og svenske representanter i Sør-Afrika, enn representanter fra USA og Storbritannia. Skandinavia kunne spille en rolle på internasjonal politisk arena, sier Brekke. Fra 1986 til 1994 jobbet han i Klassekampen, mesteparten av tida som utenriksredaktør. Nå jobber han i NRK som redaktør for nettstedet Mediekritikk.no. Tidligere har han arbeidet i Zimbabwe i to år, vært aktiv i den norske anti-apartheidbevegelsen Fellesrådet for det sørlige Afrika (FsA), og utgitt bøker om det sørlige Afrika og norsk utenrikspolitikk. I 1994 ga han ut romanen Svart juss hvitt land.
– Løgn
Arbeidet med Stjernepiken starta med dokumentaren «Hvorfor døde Ola Dørum». Dørum tiltrådte som ambassadør i Zimbabwe i 1987. Av ukjent årsak fikk han spesialbeskyttelse av zimbawisk politi den siste tiden før han reiste hjem, men rapporterte ikke om dette til norske myndigheter. Zimbawiske myndigheter har heller ikke gitt opplysninger om årsaken. Under et ferieopphold i Genève døde Dørum i en trafikkulykke. Sjåføren var namibisk statsborger. Namibia var på den tiden okkupert av Sør-Afrika. Brekke klarte aldri å finne mer enn indisier på at dette var mord, men fikk mye annen kunnskap.
– Denne boka er løgn, men handlingen er innenfor en virkelig setting, sier Brekke. En av historiene Brekke satt på etter undersøkelsene av Dørums dødsfall er historien om Stjernepiken, hun som dukket opp som fra intet og hjalp mennesker. Fortellingen om henne er spekket med overtro og har en bogrunn i sørafrikanske vandrehistorier.
– Denne type historier eller mytespinning rundt «enkeltkamerater» i kampen, som det het, fins. Men det er ikke noe ANC har reklamert for ute i verden, sier Brekke.
Gråtoner
Brekke tegner gråtoner inn i et ellers svart-hvitt bilde av Sør-Afrika.
– Det er en spenningsroman og en politisk roman. Det handler om en konflikt de fleste norske lesere har et forhold til, med Nelson Mandela og biskop Desmund Tutu. Men med en gang man går nærmere på historien ser en at konflikten ikke var så enkel likevel. Brekke viser til at selv om apartheidregimet offisielt avviste forhandlinger med svarte, drev representanter for regimet likevel med slike forhandlinger i over tre år før resten av verden begynte å forstå at noe skjedde.
– Noen var mer ålreit enn vi kanskje trodde. Og jeg vil problematisere at noen ble sett på som forrædere, mens de kanskje gjorde noe viktig for å få fred i Sør-Afrika, sier Brekke.
Journalist
Handlingen i Stjernepiken strekker seg fra 1970-tallet og fram til 1996. Det handler om agenter, om tilsynelatende naive ungdomspolitikere som verves.
– Det klassiske er å tro at skal en bli vervet må en være sympatisør med et raseskilleregime. Det var ingen lek i Sør-Afrika. Det var helt klart folk som ikke hadde tenkt så mye over det som var der. De færreste hadde vært inne i Sør-Afrika, så situasjonen var nok vanskelig å forstå, sier Brekke. En journalist blir til slutt en reddende hjelper i spenningsromanen.
– Et dette en virkelighetsbekrivelse eller en ønskedrøm fra en som selv er journalist?
– Det er ikke noe poeng at løsningen lå hos en journalist. Det er mer en beskrivelse av hvordan verden fungerer. Jeg er ikke opptatt av å ha journalister som helter, men jeg kjenner mediene godt og vet hvilken rolle de kan spille, avslutter Brekke.
Tone Foss Aspevoll