RØDGRØNN OPPVASK: Rødt vil stramme kraftig inn på muligheten til å hyre oppdragstakere framfor å ansette, og får støtte fra Ap, Sp og SV. Her er partileder Bjørnar Moxnes på Rødts digitale landsmøte i april.
FOTO: TOM HENNING BRATLIE
BLE STASJONÆR: Hans Martin Austestad sluttet å jobbe for Den kulturelle skolesekken da de gikk fra å ansette utøvere til å hyre dem inn. Her har han digitalundervisning med en av elevene sine på Greveskogen videregående skole i Tønsberg.
SÅRBARE: Fordi de ikke er ansatte, er det lett for Wolt å avslutte kontraktene til budene. Disse to, som vil være anonyme, skulle ønske de var ansatt og fikk rettigheter som sykepenger og feriepenger.
FOTO: FARTEIN RUDJORD
RAMMES: Når danser og koreograf Jan Nicolai Wesnes blir betalt som næringsdrivende, ikke som ansatt, går han glipp av blant annet pensjon og forsikring. – Det er vanskelig å tørre å sta på krava, forteller han.
Arbeidsliv

Moderne løsarbeidere

De leverer mat, kjører folk dit de skal, sørger for kunstopplevelser eller bidrar med omsorgsoppgaver i samfunnet. Men når jobben er gjort, er framtidig inntjening, pensjon og andre rettigheter i det blå. Klassekampen undersøker hva det vil si å være i jobb, men ikke ansatt.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production