H. har delt denne artikkelen med deg.

H. har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Norge fjerner seg fra Vesten i utenrikspolitikken, mener professor Janne Haaland Matlary. Vi kan ikke opprettholde verdensorden slik den er i dag, kontrer forsker Iver B. Neumann.

Går ut mot Eides linje

KRITISERER EIDE: En regjering skal føre utenrikspolitikk på vegne av nasjonen, ikke partiet, påpeker professor Janne Haaland Matlary, som er kritisk til dagens utenrikspolitiske linje. Her er hun avbilda på Universitetet i Oslo ved en annen anledning. FOTO: SIV DOLMEN

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har sørget for at Norge står stadig mer isolert i verdenspolitikken. Det hevder professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Hun mener Eides utenrikspolitiske linje svekker Norges nasjonale interesser på flere måter:

  • Ved å føre en for Israel-kritisk politikk har regjeringen ødelagt forholdet mellom Norge og Israel.
  • Han har prioritert Midtøsten-konflikten høyt, til tross for at den er langt mindre viktig for Norge enn krigen i Ukraina.
  • Eide fører en moraliserende utenrikspolitikk, for eksempel ved å kritisere at USA har gitt klarsignal til ukrainsk bruk av antipersonellminer.

Summen er at Norge beveger seg bort fra politikken som vestlige land er enig om i internasjonal politikk, skriver Matlary i en e-post til Klassekampen.

Stadig mer aleine

«Eide har beveget norske posisjoner vekk fra den vestlige konsensus ved å anerkjenne Palestina og ved å signere opprop mot eksport av våpen til Israel sammen med Russland og Kina – men uten vestlige land.»

I en stadig mer usikker verden har ikke en småstat som Norge råd til å drive egenmarkeringer. Hun peker på at Norges motstand mot antipersonellminer er velkjent, og at Eide derfor kan spare seg å gå offentlig ut mot at Ukraina tar i bruk våpenet.

«Det var ikke nødvendig og representerer en slags moralisering med absolutte verdier. Et annet ankepunkt er at Eide uttalte at man vil arrestere Netanyahu om han skulle komme hit, noe han helt sikkert ikke kommer til å gjøre, så hvorfor si noe om dette?»

Regjeringen har framholdt at det dårlige forholdet til Israel, skyldes Netanyahu-regjeringen. Den forklaringen kjøper ikke Matlary.

«Vi har jo dialog nettopp med land vi finner problematiske, og Norge snakker med alle, heter det jo. Skulle vi gå hardt ut mot alle regjeringer vi ikke liker i verden, blir vi nok så aleine», skriver hun.

Matlary møter motbør

Hun er ikke den eneste som har rettet tungt skyts mot utenriksministeren i det siste. I en kommentar i VG i helga skrev Hanne Skartveit at Eide fører en aktivistisk utenrikspolitikk som ikke tjener norske interesser. Også Civitas Torkel Brekke har kritisert Eide for å rasere tradisjonen med «rasjonell utenrikspolitikk».

Forskningssjef Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt sier han blitt oppgitt over kritikken mot regjeringens utenrikspolitikk.

– Skal vi dilte etter USA eller rette opp verdensorden? Det blir for enkelt å si at vi skal opprettholde den verdensordenen vi har nå. Den er først og fremst tuftet på vestlige mennesker. Den må endres for å bestå, og måten å endre den på er å få med de andre sju milliarder menneskene i gamet, sier Neumann og fortsetter:

– En måte å gjøre dette på er å strekke ut en hånd til Palestina.

Neumann aksepterer heller ikke at det er Norge som har ødelagt forholdet til Israel: Det er det Israel selv som har gjort.

«Vi har ikke beveget oss»

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser at den norske posisjonen har beveget seg vesentlig vekk fra det som er konsensusen blant vestlige land.

– Jeg opplever at vi er meget godt plassert i det vestlige fellesskapet. Vi har ikke beveget oss, men det har den israelske regjeringen, sier han.

Samtidig understreker Eide:

– Jeg mener det er ekstremt viktig å være prinsipiell. Mange andre vestlige land er utydelige på folkeretten når det er smertefullt. Det er en viktig drivkraft i min tenkning om utenrikspolitikk, og det er en stor del av tradisjonen i Arbeiderpartiet at vi jobber for en bedre organisert verden, med en styrking av menneskerettighetene og folkeretten.

Eide er dypt uenig i at han burde lagt bort kritikken mot at Ukraina bruker antipersonellminer med amerikansk velsignelse.

– Forbudet ble framforhandla i Oslo, og Norge og Canada sto helt i spissen for den. Hvis jeg ikke sier fra når Ukraina og USA bryter den, hjelper det ikke at jeg sier fra når andre land bryter den. Også venner kan gjøre ting vi er uenige i, sier Eide.

– Vi jobber aktivt ute i verden for å bygge opp under støtta til Ukraina. Der må argumentet være at man skal støtte Ukraina, fordi Russland bryter folkeretten. Da kan du ikke samtidig si at det er greit at Israel bryter den.

Norge er med på å forme den vestlige posisjonen, og vi har turt å gå i front, understreker Eide.

– Skartveit og Matlary, med sin solide forankring til høyre i norsk politikk, har et veldig gammeldags mentalt kart over verden, hvor det eneste som gjelder, er vestlige land. Det bor 8 milliarder mennesker på kloden. 7 av de 8 milliardene bor ikke i Vesten, og det er faktisk et poeng for vestlige land som oss å bry seg om hva de mener. 149 land har anerkjent Palestina. Så ensomt er det ikke, tvert imot.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!