Anmeldelse

Maleriets samfunn

Mens den norske modernisten Anna-Eva Bergman feires i Oslo, får hennes danske bror i ånden Richard Mortensen lignende behandling i Aarhus.

Varmt: Ikke minst er fargebruken med på å gi Mortensens stramme modernisme varme og egenart. Her: Richard Mortensens «YA ES HORA - Tidspunktet er inde» (1975) og «Den automatiske skrifts dæmoni. Paintin’ for the DUKE» (1975). Foto: Mads Smidstrup, ARoS Aarhus Kunstmuseum, 2024Varmt: Ikke minst er fargebruken med på å gi Mortensens stramme modernisme varme og egenart. Her: Richard Mortensens «YA ES HORA - Tidspunktet er inde» (1975) og «Den automatiske skrifts dæmoni. Paintin’ for the DUKE» (1975). Foto: Mads Smidstrup, ARoS Aarhus Kunstmuseum, 2024

Mellem Linierne

Richard ­Mortensen

Aros i Aarhus. Står til 1. september

Her til lands hører modernister og plastposer på ingen måte sammen. Danske Richard Mortensen (1910–1993), derimot, skapte i 1971 et moderne posemotiv i regi av supermarked-kjeden Irma. For samme firma ga han dessuten form til en frodig, stripete «kunstkrukke». Mortensen utførte det ukonvensjonelle oppdraget på én betingelse, som også den vitnet om hans tiltro til kunstens demokratiserende effekt: at studentene hans – Mortensen var professor ved Københavns kunstakademi – fikk lov til å lage poser, de også, og at de skulle få det samme honoraret som læreren.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Mer fra Klassekampen

Film

Filmane om dino­sau­rane som blir vekte til live med uetisk biotek­no­logi, har vorte eit sjølv­re­fe­re­rande univers der origi­nal­filmen har lidd same lagnad som for­tids­dyra.

Skole

Høyre har ikke forskning å vise til når de innfører en ekstra skoletime for de yngste. Tankeløst, sier professor.

Arbeidsliv

«Dimitri» ble sagt opp på dagen. Nå krever han 147.000 kroner i ubetalt lønn.