Forsvarsminister Bjørn Arild Gram må finne ut hvor mange Bring-sjåfører som kan forsvinne ut av Norge hvis det blir krig, mener Bjørnar Moxnes i Rødt.

Rødt krever telling av Bring-sjåfører

KREVER SVAR: Bring kan bruke hele sin kjede av underleverandører når de skal kjøre for Forsvaret. Det gjelder både i fred og krig. Forsvarspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes i Rødt ber nå regjeringen finne ut hvor mange av Bring-sjåførene som har verneplikt til andre land. Foto: Siv Dolmen

Forsvarspolitisk talsperson i Rødt Bjørnar Moxnes krever umiddelbare grep etter Klassekampens avsløringer av avtalene Forsvaret har inngått med Bring.

Torsdag sendte Moxnes skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Der krever han svar på om ministeren vil ta umiddelbare grep for å sikre norsk beredskap.

– Dette er kjempealvorlig. Realiteten nå er at Forsvaret ikke aner hvem som kjører gods inn og ut av militære leirer og øvelser, sier Moxnes.

Vil ha svar om sjåførene

Også i tilfelle krig står Bring fritt til å bruke hele sin kjede av underleverandører når de kjører for Forsvaret. Klassekampen skrev 6. februar at Bring-sjåfører med statsborgerskap og verneplikt til andre land, kan kalles tilbake til sine hjemland i tilfelle konflikt.

Forsvaret vet ikke hvor mange som har utenlandsk statsborgerskap eller hvilke land de er hjemmehørende i.

«Vi håper på at det er primært norske», uttalte toppsjef i Forsvarets logistikkorganisasjon Anders Jernberg til Klassekampen.

Det får Moxnes til å steile.

– Jeg sier som leder i Forsvarets logistikkorganisasjon uttalte til avisa: Jeg «håper» at de rydder opp i det snart.

– Hvordan mener Rødt at det skal ryddes opp?

– Det aller første som må skje, er at vi må få tall på hvor mange sjåfører som kan forsvinne ut av Norge hvis det blir krig, sier Moxnes.

Ber om full stopp

I 2022 skulle regjeringen presentere en utredning om bruken av private avtaler i Forsvaret. Den er ennå ikke kommet.

Moxnes mener regjeringen må unngå nye avtaler med sivile selskaper inntil den varslede utredningen er på plass. Utredningen skal belyse avtalenes konsekvenser for sikkerhet, beredskap, kompetanse og krigens folkerett.

Klassekampen har ­tidligere skrevet at også Ap, Venstre og Frp mener at ­avtalene ­mellom bør ryddes opp.

Moxnes viser til at fag­foreningene i Forsvaret har vært sterkt kritiske i flere år. Han mener det var Høyre og Erna Solberg som satte ­Norge i denne situasjonen, men at det er dagens regjering og forsvarsminister Bjørn Arild Gram som må rydde opp.

– Høyre har en religiøs tro på privatisering som fører til at det ikke bare er dumt, men også farlig for beredskapen og Forsvaret, sier han.

Klassekampen spurte ­fredag Forsvarsdeparte­mentet om de vil skaffe oversikt over sjåførenes ­nasjonalitet og om hvorfor utredningen er så kraftig ­forsinka. ­Departementet ­hadde ikke ­anledning til å svare.