I 2011 kjempet de for menneskerettigheter under den arabiske våren. I dag mener de at Vestens maske har falt – en gang for alle.

– Vestens maske har falt

Peker på dobbelt­moral: Vesten ser på massemordet av palestinere som en beklagelig del av Israels rett til selvforsvar, sier den egyptiske aktivisten Ahmed Maher.

Ahmed Maher (42) var en av de mest kjente skikkelsene i opprøret på Tahrirplassen i Kairo i 2011. Han ledet 6. april-bevegelsen, en gruppe unge aktivister som var sentrale i opprøret som til slutt tvang Egypts mangeårige president Hosni Mubarak til å gå av.

Kampen for demokrati førte til at Maher havnet tre år i fengsel. Han slapp ut i 2017.

– Vi går til opprør for demokrati, frihet, ytringsfrihet og menneskerettigheter – verdier som Vesten har vært fanebærer for. Det er skuffende at vi ser verdiene ofres når det kommer til massemordet på palestinere, sier Maher til Klassekampen utenfor porten til Rafah grenseovergang mellom Egypt og Gaza.

– Vesten ser på massemordet av palestinere som en beklagelig del av Israels rett til selvforsvar. Vi føler at Vestens maske har falt en gang for alle, sier Maher.

Ukraina og Palestina

Maher understreker at Hamas-offensiven må ses i sammenheng med den historiske konteksten: Israels okkupasjon av og overgrep mot palestinere.

– Vi sto og står klart mot Russlands invasjon og okkupasjon av deler av Ukraina, og støtter ukrainernes kamp mot okkupasjon. Vesten innførte de største sanksjonene noen gang mot Russland og sendte ukrainerne milliarder av våpenstøtte for å forsvare seg. Det var det rette å gjøre, men når det kommer til palestineren, er standarden plutselig snudd opp ned, sier Maher.

– Ikke prek til oss

Han får støtte av Dalia Radwan (38), en annen aktivist som sto side om side med ham på Tahrirplassen for tolv år siden. Hun sier at «Vesten kan bare slutte å preke til oss om menneskerettigheter».

Hun har sett vestlig dobbeltmoral før, som for eksempel da USA invaderte Irak basert på løgn i 2003, men sier at det «den gang fantes noen anstendige stemmer».

– De få stemmene som nå endelig forsiktig ber Israel beherske seg, endrer ikke noe, fordi folkemordet får lov til å fortsette, sier hun.

– Mange i Vesten, og også FN, har enda ikke definert det som skjer som et folkemord?

– Det i seg selv er et bevis på dobbeltmoral – gitt alle israelske offisielle uttalelser, som at Gaza skal utslettes og at palestinere er menneskedyr. Hvis Russland hadde gjort dette mot ukrainerne, ville hele Vesten raskt brukt uttrykket folkemord – akkurat som de raskt krevde at Russlands president ­skulle stilles for retten for krigsforbrytelser, sier hun, tydelig sint.

Hun har tatt den elleve timer lange bussreisa fra Kairo til Rafah, fordi hun følte seg «så maktesløs og sint» og sier at «det minste jeg kunne gjøre var å reise så nært opp til stripa jeg kunne».

Utbredt sinne

Egypt og andre land i Midtøsten koker over av sinne mot Vesten, og det har vært store protester i flere arabiske land.

I Egypt, der det er demonstrasjonsforbud, har det vært store demonstrasjoner mot det arabiske medier hevder er «folkemord og etnisk rensing». Fagforbund for journalister, leger, advokater og andre har holdt mange punktdemonstrasjoner foran sine lokaler.

Frivillige egyptiske organisasjoner har dessuten gått sammen i det som heter «Den nasjonale alliansen» for å koordinere bistand til Gazastripa.

Egypt har ifølge en oversikt fra Den egyptiske røde halvmåne fram til den 10. november sendt inn 7000 tonn hjelp. Den nest største giveren var Libya med 550 tonn. Til sammenligning sendte Danmark 42 tonn og Japan 8,5 tonn.

– Ytringsfriheten ofres

Land som Frankrike og Tyskland har forbudt det palestinske flagget og slått ned på propalestinske demonstrasjoner. Sosiale medier, som Facebook, reduserer spredning av poster som handler om Palestina. Reuters meldte også om dette forrige måned.

– Vesten torpederer vårt arbeid for ytringsfrihet her. Det er ironisk at Vesten, som hele tida belærer oss om at det er ytringsfrihet å brenne Koranen, nå innskrenker folks ytringsrett, sier Radwan.

Maher på side frykter dessuten radikalisering i årene framover.

– Folk her føler seg mindre verdt og dehumanisert i vestens øyner. Vesten må forstå at Palestina-saken er helt sentral i folks liv. Jeg tror dessverre at folkemordet mot og fordrivelsen av palestinere vil føre mer til radikalisering, sier han.