Den spanske sosialministeren anklager Israel for å bevisst utføre folkemord og krever at Spania bryter de diplomatiske båndene med landet.

Krever brudd med Israel

Går hardt ut: Sosialminister Ione Belarra mener Spania må bryte alle bånd til Israel og få inn Den internasjonale straffedomstolen. På bildet holder hun et innlegg ved Institutt for arkitektur i Madrid, 18. oktober. Foto: Gustavo Valiente, Zuma Press/NTB

Politisk kaos i Spania har ikke hindret de spanske ministrene i å kommentere det som skjer på Gazastripa.

Den venstreorienterte sosialministeren Ione Belarra har ikke holdt igjen sin kritikk av Israel. Den høytstående Podemos-politikeren oppfordret i et intervju med Al Jazeera verdenssamfunnet til å innføre sanksjoner mot Israel, som hun anklager for å utføre «et planlagt folkemord» på palestinere i Gaza.

I intervjuet onsdag kritiserte hun også verdensledere for å vise dobbeltmoral: Mens de fordømmer menneskerettighetsbrudd i Ukraina, er det «påfallende stille» når det gjelder ofrene for de israelske bombeangrepene, påpekte hun.

Ingen restriksjoner

Venstrepartiet Podemos har sittet i regjering med det sosialdemokratiske Sosialistpartiet (PSOE) til statsminister Pedro Sánchez. De skiller seg ut blant regjeringene i EU ved å føre en sterkere retorikk mot Israel. De er også i et mindretall som ber om umiddelbar våpenhvile på Gazastripa.

Den spanske utenriksministeren José Manuel Albares sa til den spanske tv-kanalen RTVE at Madrid vil doble bistanden til sivilbefolkningen i Gaza.

En rekke propalestinske demonstrasjoner har også foregått i landets største byer, uten restriksjoner fra regjeringen. Det står i kontrast til nabolandet Frankrike, som har innført forbud for propalestinske demonstrasjoner.

Belarra mener likevel at langt mer bør gjøres:

«Jeg krever at landet mitt og andre land bryter diplomatiske bånd til Israel. Jeg tror det vil sende det riktige politiske budskapet, som er at vi ikke vil ha noe med denne krigsforbryteren å gjøre», sa Belarra til Al Jazeera, og siktet til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Krever ICC på banen

Som følge av den hyppige bombingen i Gaza etter Hamas-angrepet i Israel, ba flere venstrepolitikere i den spanske regjeringen om at Netanyahu blir stilt for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Belarra og likestillingsminister Irene Montero er blant de som stiller seg bak kravet.

Israel krevde raskt en fordømmelse fra Sánchez mot ministrene. I en uttalelse svarte den spanske utenriksministeren at «enhver politisk leder kan uttrykke seg fritt i et fullverdig demokrati, som Spania er».

Får støtte av Belgia

Det er ikke bare i Spania at ministre krever sanksjoner mot Israel. Samme dag gikk Belgias visestatsminister Petra De Sutter ut på X, tidligere Twitter, og kalte Israels bombing på Gaza for «umenneskelig».

«Mens krigsforbrytelser begås i Gaza, ignorerer Israel det internasjonale kravet om våpenhvile», skriver hun videre.

I en pressemelding har De Sutter foreslått at Belgia bevilger ekstra midler til ICC for å etterforske krigsforbrytelser fra Israel og Hamas.

Ifølge avisa Le Soir er det stadig flere belgiske partier som vurderer å boikotte Israel. Det inkluderer fem av landets sju koalisjonspartier: Kristeligdemokratisk og Flamsk, Vooruit, PS, Ecolo og De Grønne (De Sutters eget parti).

Statsminister Alexander De Croo ønsker derimot ikke boikott, men mener Israels handlinger i Gaza ikke lenger er «proporsjonale».

Balansekunst

Sosialminister Belarras intervjuer skiller seg fra den spanske regjeringens, som forsøker å balansere uttalelsene sine mer.

Statsminister Pedro Sánchez var tidlig ute med å be om humanitære korridorer, og at de over 200 gislene Hamas har tatt, blir satt fri. Han og regjeringen fordømte Hamas’ angrep i Israel 7. oktober og mente Israel har en legitim rett til å forsvare seg.

Sanchez har samtidig støttet FNs generalsekretær António Guterres etter at Israel raste over Gutteres’ uttalelse om å se Hamas’ angrep i kontekst av den israelske okkupasjonen.

Slutt på politisk rot?

Etter at Spania holdt valg i juli har politikerne slitt med å danne regjering. De konservative partiene ga opp for noen uker siden. Sánchez, som siden valget har sittet som leder for et forretningsministerium, har forsøkt å få støtte for ny regjering fra katalanske separatistpartier.

En avtale med det katalanske partiet ERC ble klar forrige uke. I går fikk Sánchez også støtte fra partiet Junts, ifølge avisa El Pais.

Junts vet at deres støtte er avgjørende for Sánchez. De har derfor krevd at regjeringen dropper tiltalen mot rundt 14.000 katalanske aktivister og politikere som var innblandet i løsrivelsesbevegelsen i 2017. At Sanchez vurderer dette, har ført til store demonstrasjoner i Spania fra folk som mener det undergraver landets rettssystem.